SUA si alte 15 tari si-au reafirmat „puternica opozitie” fata de taxa europeana privind emisiile de CO2

Ministrul Mediului: Romania si-a redus la mai putin de jumatate emisiile de gaze cu efect de sera din '89
SUA si alte 15 tari si-au reafirmat „puternica opozitie” fata de taxa europeana privind emisiile de CO2

Statele Unite ale Americii (SUA) si circa cincisprezece tari si-au reinnoit miercuri „puternica opozitie” fata de taxa europeana privind emisiile de CO2 ale companiilor aeriene, existand temerea ca beneficiile sale pot servi la plata datoriilor suverane, si nu fondului pentru mediu, relateaza AFP, citata de Agerpres.

„Fondurile colectate nu vor fi automat alocate unor obiective de mediu si pot servi in realitate la remedierea crizei datoriei in Europa”, estimeaza grupul de tari, reunite in aceasta saptamana la Washington, intr-un comunicat comun.

„Rezumand, reuniunea a confirmat opozitia foarte solida si puternica fata de un sistem de schimb de cote de emisii (de CO2 – n.r.) aplicat companiilor straine”, a declarat un inalt responsabil.

Reuniunea a inceput marti la Departamentul american al transporturilor si a reunit reprezentanti din Australia, Chile, Brazilia, Columbia, Canada, China, India, Japonia, Nigeria, Rusia, Arabia Saudita, Singapore, Africa de Sud, Coreea de Sud si Emiratele Arabe Unite.

Taxa pe carbon introdusa de UE a intrat in vigoare la 1 ianuarie, dar companiile aeriene nu vor incepe sa-si primeasca facturile decat in 2013, odata ce vor fi evaluate emisiile lor de CO2 pentru 2012. Fara sa astepte, mai multe tari, inclusiv SUA, au contestat-o.

Precedente editii ale acestui tip de reuniune ca cea desfasurata de doua zile la Washington au avut loc la Moscova si New Delhi.

„Obiectivul reuniunii este de a vedea daca este posibil sa se aiba in vedere o solutie mondiala pentru a rezolva problema emisiilor de gaze cu efect de sera produse de aviatie”, a declarat un inalt responsabil american la inceputul saptamanii.

El a dat asigurari ca Washingtonul nu este ostil in principiu unui sistem de schimb de drepturi de a polua, precum cel introdus de Bruxelles, dar ca un astfel de sistem nu trebuie impus transportatorilor din afara UE.

Grupul de tari care se opun taxei europene spera de acum inainte sa actioneze in cadrul Organizatiei internationale a aviatiei civile pentru a elabora un proiect paralel care sa se aplice intregii planete. Dar „aceasta va lua un anumit timp” inainte ca un astfel de sistem sa fie adoptat, a avertizat un inalt responsabil la incheierea reuniunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *