Tehnologia de captare si stocare a CO2. Raspunsuri la intrebarile incomode cu privire la viitorul productiei de energie a Romaniei

13_74_24-co2-emissions_web.jpgCu mai mult de 40% din energia electrica provenind din arderea carbunelui – cel mai poluant combustibil – si cu o crestere preconizata a emisiilor de gaze cu efect de sera (GES) in perioada urmatoare, din cauza dezvoltarii economice a tarii, Romania trebuie sa ia in calcul oportunitatea prezentata de tehnologia de captare si stocare a dioxidului de carbon, avand in vedere nevoile curente de energie, precum si obligatia de a respecta legislatia europeana.

„Pentru ca Uniunea Europeana sa aleaga un proiect CCS in Romania, Guvernul trebuie sa furnizeze o parte dintre fondurile necesare, deoarece companiile nu vor reusi, cel mai probabil, sa acopere intreaga diferenta de finantare. Aceasta decizie nu mai poate fi amanata. Romania nu poate ramane in urma dezvoltarii unei noi actiuni referitoare la schimbarile climatice”, a declarat Ana Voitinovici, Consilier Bellona Europa in Romania.

O sansa din 12 pentru Romania

Prin pachetul legislativ „Energie-Schimbari Climatice”, adoptat la inceputul acestui an, UE a pus in aplicare instrumentele necesare pentru a reduce pana in 2020 nivelul emisiilor de GES cu un procent de cel putin 20%, comparativ cu nivelul din 1990.

Unul dintre aceste instrumente este un mecanism de finantare al UE ce vizeaza elaborarea unui numar de 12 mari proiecte demonstrative de captare si stocare a CO2 (CCS) pana in 2015. Acest mecanism ar putea ajunge la 4.5 – 9 miliarde de euro pentru proiectele CCS, dar va fi nevoie de fonduri suplimentare din partea companiilor si a statelor membre care se implica in astfel de proiecte.

Specialistii romani in domeniul CCS, membri ai clubului CO2 (www.co2club.ro), si-au exprimat deja interesul pentru obtinerea finantarii UE pentru unul dintre cele 12 proiecte demonstrative. Cu toate acestea, nicio institutie guvernamentala nu si-a aratat public sprijinul fata de initiativele cercetatorilor.

Existenta locatiilor adecvate pentru captare – avantaj pentru implementarea unei viitoare tehnologii-lider

Punerea in aplicare a tehnologiei CCS se poate realiza doar pentru sursele mari de emisii CO2.

In Romania, nu mai putin de 64 de puncte sunt considerate locatii potentiale pentru un proiect de captare a CO2. Majoritatea acestor centrale electrice are nevoie de lucrari importante de reconstructie si de modernizare, echiparea acestora cu CCS reprezentand, de fapt, un lucru potrivit intr-un moment potrivit.

Lipsa investigatiilor detaliate referitoare la stocarea CO2, obstacol in calea unei politici responsabile in domeniul schimbarilor climatice

„Urmand exemplul majoritatii statelor europene, este imperios ca Romania sa determine siturile din tara noastra in care stocarea geologica a CO2 in subteran se poate realiza in siguranta”, declara Ana Voitinovici.

Un numar tot mai mare de oameni de stiinta si de specialisti declara ca in Romania exista situri adecvate de stocare si ca singurul lucru care lipseste este vointa politica, pentru a asigura fondurile necesare stabilirii cu certitudine a siturilor unde CO2-ul poate fi depozitat.

Romania trebuie sa planifice producerea de energie carbon negativa

Exista un consens stiintific care prevede ca, pana in 2050, intr-o lume locuita de miliarde de oameni, emisiile de GES trebuie sa fie reduse cu un procent de minim 85%. Centralele alimentate cu carbune, care se prezinta acum doar sub forma unor proiecte de viitor, vor functiona atunci, fiind necesar ca acestea sa fie echipate cu CCS pentru a preveni producerea emisiilor de CO2.

In aceste conditii, Bellona Europa adreseaza un apel urgent pentru ca Romania sa intensifice eforturile de cercetare legate de tehnologia CCS, in special de stocarea CO2 si sa stabileasca obiectivul ambitios de a deveni carbon negativa pana in 2050.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *