Termocentralele pe carbune si gaz au asigurat, marti, 60% din productia si consumul Romaniei de electricitate

Termocentralele pe carbune si gaz au asigurat, marti, 60% din productia si consumul Romaniei de electricitate

Termocentralele pe carbune si gaz au asigurat, marti, 60% din productia si consumul Romaniei de electricitate. Apa, care in mod normal asigura echilibrul sistemului, aproape ca nici n-a contat, scrie economica.net.

Ieri, 14 august, jumatate din productia de electricitate a Romaniei a fost asigurata de termocentralele pe baza de carbune iar daca adaugam inca 7-8% productie de energie din hidrocarburi se contureaza o situatie in care clasicele termocentrale au tinut in functiune Romania. In mod normal, productia de energie din surse termo nu acopera mai mult de 40% din total.

Acum o saptamana s-a intamplat ceva care a dereglat sistemul. Hidroelectrica, uzual cel mai mare producator de energie din tara, a declarat forta majora din cauza secetei. „Nu mai avem apa”, spunea Remus Borza, administrator judicar al companiei. Urmarea a fost ca productia si livrarile sale de electricitate au scazut dramatic, aproape pana la a se injumatati, astfel incat deficitul de energie din piata a fost acoperit prin turarea la maximum a tuturor termocentralelor din tara. De altfel, Ocatvian Lohan, directorul Dispeceratului Energetic National afirma recent ca sistemul este supralicitat si ca avem, deocamdata, noroc ca bate vantul astfel incat avem un aport de cateva sute de MWh la sistem.

Daca in aceasta perioada va exista o zi in care vantul nu va bate deloc, cum au mai fost in lunga perioada de canicula, sistemul va avea o mare problema pentru ca nu exista alte centrale care sa fie puse in functiune. Prin urmare, de la Dispecerat se vor deconecta unii dintre marii consumatori industriali din tara pentru ca populatia sa poata beneficia de curent.

In ultima perioada Romania a fost intr-un adevarat boom al investitiilor in energie regenerabila. Au fost instalati mii de MW in centrale eoliene si solare pentru ca schema de sprijin a statului roman pentru producatorii de energie verde este foarte generoasa. Se poate vedea, insa, ca acest tip de energie nu poate, deocamdata, compensa pe cea obtinuta din resurse clasice pentru ca este foarte dependenta de consitiile de mediu.

Productia totala de energie de ieri a oscilat in jurul a 6.500 de MWh. Carbunii si gazul au acoperit 60%, nuclearul circa 22% iar eolienele circa 7%. Apele au inregistrat un minim al ultimilor ani cu doar 11-12%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *