Termocentralele pe carbune nu pot tine pasul cu energia verde

Termocentralele pe cărbune nu pot ţine pasul cu energia verde
Termocentralele pe carbune nu pot tine pasul cu energia verde
Termocentralele pe carbune nu pot tine pasul cu energia verde

Conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO) anunta ca unitatea va trebui sa treaca la o serie de reduceri de cheltuieli pentru a tine pasul cu producatorii de energie verde. Compania trebuie sa achizitioneze in perioada urmatoare si opt milioane de certificate de emisii de CO2 pentru a putea produce energie electrica. Valoarea unui certificat a trecut de sapte euro. Potrivit reprezentantilor Complexului Energetic Oltenia, cota de piata a companiei poate fi acope­rita instantaneu de producatori romani si straini, din tarile vecine.

„Directivele se datoreaza intentiilor clare de «decarbonizare» a sectoarelor energetice nationale si, eventual, de ramanere in piata doar a producatorilor pe carbune superior, cu grad redus de emisii de CO2. Masura aceasta s-a suprapus, in mod nefericit pentru societatea noastra, peste prabusirea pretului la energie si peste aparitia de noi capacitati energetice, de ordinul miilor de MW, in sistemul energetic romanesc. Energiile hidro, nucleara si regenerabila fac sa nu mai fie nevoie de carbune ca in anii anteriori. Cota de piata a CE Oltenia poate fi acoperita instantaneu de producatori romani sau straini din tarile unde suntem interconectati, incepand din noiembrie 2014: Cehia, Slovacia, Ungaria“, potrivit Complexului Energetic Oltenia.

Masuri de reducere de cheltuieli

Sefii Complexului Energetic Oltenia vorbesc deja despre posibilitatea ca societatea sa intre in insolventa, iar singura solutie in acest moment ar fi reducerea cheltuielilor cu munca vie.
„Avand in vedere cele enuntate, pentru a evita insolventa companiei si INCHIDEREA ACTIVITĂTII DE MINERIT, singura solutie posibila, in acest moment, este reducerea cheltuielilor cu munca vie de la 4.008 lei/salariat, cat au fost in 2014, la 3.

497 lei/salariat, adica o reducere cu 12,8%. Reducerile efective vor consta in: reducerea primei de vacanta de la o medie de 3.860 lei/salariat, in 2014, la un voucher de vacanta de 1.050 lei/salariat; reducerea primelor ocazionale de la 700 la 300 lei/salariat/eveniment; diminuarea sporului de fidelitate si a echivalentului spor de cariera; reducerea la jumatate a cheltuielilor cu transportul salariatilor la si de la locul de munca; reducerea platilor compensatorii de la 16 salarii medii brute la zece salarii medii brute; reducerea numarului de personal cu 2.000 de salariati, preponderent prin externalizarea Carierei Berbesti si trimiterea la pensie a salariatilor cu varsta de pensio­nare; eliminarea cheltuielilor afe­rente cotei de combustibil. Directoratul considera ca aceasta este singura posibilitate de mentinere a activitatii in cadrul CE Oltenia, producator de energie care are loc din ce in ce mai greu pe piata, datorita obligativitatii achizitiei de certificate de gaze cu efect de sera, precum si de certificate verzi. In functie de evolutia din piata de energie, Directoratul va urmari, permanent, sa mentina un echilibru intre costuri si venituri. Exista pericolul ca aceste masuri sa fie cu mult mai dure in cazul unui proces de insolventa al societatii care ar conduce la inchiderea unor capacitati consi­derate nerentabile. Pana la gasirea unor modalitati de contracarare a cresterii acestor costuri, consi­deram ca este singura solutie economica posibila“, se mentioneaza intr-un comunicat al Directoratului Complexului Energetic Oltenia.

Federatiile sindicale din cadrul Complexului Energetic Oltenia au anuntat ca nu vor accepta politica de reducere de chetuieli cu munca vie si vor declansa proteste. CEO are in prezent 18.600 de salariati si este compusa din 12 unitati miniere de cariera si cinci sucursale cu termocentrale: Rovinari, Turceni, Craiova II, Isalnita si Chiscani (judetul Braila). Complexul Energetic Oltenia este unul din cei mai mari angajatori din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *