Printre animalele care recicleaza cel mai mult sunt paianjenii si pasarile.
Toate speciile animale au roluri importante in ecosistemul si majoritatea recicleaza cate ceva de pe Pamant (spre deosebire de oameni). Cateva animale ies insa in evidenta prin faptul ca sunt extrem de productive si beneficiaza foarte mult de pe urma refolosirii materialelor, potrivit Discovery.
Anumiti bureti, precum Halisarca caerulea, cresc sub recifele de corali, in cavitati adanci si intunecate. Oamenii de stiinta de la Royal Netherlands Institute for Sea Research au descoperit ca acesti bureti consuma jumatate din greutatea lor in fiecare zi in carbon organic dizolvat, dar cu toate astea, ei nu cresc. Unde se duce toata energia din mancare?
Se pare ca buretii arunca celulele produse din procesarea carbonului, iar ceilalti rezidenti din recife le mananca. „Halisarca caerulea este un mare reciclator de energie pentru recif, intrucat transforma energia pe care nimeni nu o poate folosi (carbonul organic dizolvat) in energie pe care toti o pot folosi”, explica Jasper de Goeij, autor al studiului.
Unii paianjeni, precum Cylcosa ginnaga, isi decoreaza plasele cu bucati de frunze si alte ramasite de plante. La acestea adauga funde, puf si matase pentru a crea adevarate opere de arta. Scopul paianjenului este sa faca plasa cat mai atractiva pentru prada.
V-ati intrebat vreodata ce se intampla cu brazii de Craciun uscati? La gradina zoologica din Dresda, Germania, elefantii, cerbii, camilele si oile ii mesteca cu mare placere! Aceasta practica a devenit obisnuita pentru multe gradini zoologice din lume.
Cele mai multe pasari incorporeaza aproape totul in cuiburile lor, de la scame la blana eliminata de pisica. Gunoiul unui animal poate fi comoara altuia.
In functie de specie, gandacii de balegar se pot misca, pot manca si pot trai in excremente. Pentru ei, chiar nimic nu se arunca.
Sursa: Realitatea TV