Topirea ghetarilor forteaza Italia si Elvetia sa isi refaca granitele

Italia si Elvetia au decis sa isi refaca granita dupa ce incalzirea globala a topit ghetarii din Alpi ce marcau frontiera dintre cele doua tari.
topirea ghetarilor
In ultimii 100 de ani, suprafata ghetarilor, care este exact pe linia de granita, s-a micsorat in mod lent si regulat. In ultimii cinci ani insa, procesul s-a accelerat.

Vecinii au decis acum sa lucreze la o noua frontiera, potrivit ziarului Independent.

Daniel Gutknecht, responsabil pentru coordonarea granitelor nationale ale Biroului de Topgrafie al Elvetiei, a declarat ca granita se muta din cauza schimbarilor climatice, printre alte motive.

Frontiera a fost fixata inca din 1861, cand a avut loc unirea Italiei. Noua granita nu poate fi decisa pana cand parlamentului italian va aproba o noua lege, luna viitoare.

Zonele afectate includ celebrul munte Matterhorn si orasele inconjuratoare, foarte cunoscute printre iubitorii de schi.

Niciun oras si nicio comunitate nu va fi obligata sa schimbe tarile, pentru ca linia de granita se afla la 4.000 de metri inaltime, mai sus decat orice locuinta umana.

Climatologii au spus ca, cresterea temperaturilor a cauzat schimbari vizibile in peisaj, in ultimii 20 de ani.

„Topirea ghetarilor s-a accelerat din vara fierbinte a anului 2003. Acel val de caldura a schimbat peisajul prin topirea stratului de permafrost. Pentru prima oara, s-au inregistrat 0 grade Celsius la peste 4.000 de metri altitudine, iar morfologia zonelor muntoase a inceput sa se schimbe”, a declarat meteorologul Luca Mercalli, pentru Independent.
Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *