PE: Reguli noi pentru hrana bebeluşilor, dietele speciale şi produsele fără calorii

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a aprobat folosirea luteinei, E161b, in formulele de lapte praf pentru bebelusi.
luteina in laptele pentru bebelusi
Producatorii pot adauga 250-300 mg/l luteina in laptele praf pentru sugari si 500 mg/l in laptele de crestere, pentru copiii mai mari de 1 an. Totusi, Comisia pentru Produse, Nutritie si Alergeni din cadrul EFSA nu a aprobat specificarea pe eticheta a faptului ca luteina este benefica ochilor, spunand ca nu a fost demonstrat acest lucru. Producatorii de formule de lapte praf au fost dezamagiti de hotararea luata de EFSA si spun ca se vor lupta pana cand vor putea scrie pe ambalaj ca luteina ajuta la sanatatea ochilor. Urmatorul lor pas este cererea unei opinii de la Comisia Europeana, de unde spera sa aiba un rezultat pozitiv. Mai mult, ei spun ca este imposibil sa adauge un ingredient precum luteina si sa nu justifice clientilor motivul. Nu faptul ca duce la colorarea formulei de lapte este important pentru ei, ci ajutorul pe care il ofera bebelusilor, crescandu-le acuitatea vizuala si prevenind probleme ce pot aparea la nivelul ochilor.

Luteina, E161b, este un colorant galben natural, inrudit cu carotenoidele si nu are efecte adverse asupra sanatatii. In stare naturala se gaseste in legumele cu frunze verzi si are rolul de antioxidant la nivelul organismului.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here