Washingtonul recunoaste ca incalzirea globala deja isi face simtite efectele

Efectele incalzirii globale deja se fac simtite in Statele Unite, iar acest fenomen risca sa fie ireversibil, a avertizat administratia Barack Obama, intr-un raport care pare sa se distanteze de scepticismul administratiei George W. Bush in acest sens, relateaza AFP.
washington
“Schimbarile climatice se fac simtite acum, nu in deceniile sau secolele care vor urma”, apreciaza Jerry Melillo, unul dintre autorii raportului intitulat “Global Climate Change Impacts in the United States”. Incalzirea globala se traduce prin cresterea temperaturilor, a nivelului oceanelor, topirea ghetarilor si a zapezilor, precizeaza raportul Programului american de cercetare a incalzirii globale, redactat de mai multe departamente impreuna cu Casa Alba. Fara o modificare a consumului de energie, cresterea temperaturilor va provoca valuri de caldura mai frecvente, avertizeaza autorii studiului, o premiera a administratiei Obama. Uraganele, care apar frecvent in sud-est, vor deveni mai violente. Regiunile care au inregistrat deja o crestere a precipitatiilor vor fi probabil afectate de ploi si caderi de zapada mai abundente in viitor, in timp ce regiunile aride din sud-vest vor fi marcate de o seceta mai grava. De asemenea, incalzirea va avea un impact asupra agriculturii ca urmare a cresterii temperaturilor si a scaderii precipitatiilor in in zona centru-vest, generand cresterea cererii de energie prin utilizarea tot mai frecventa a sistemelor de climatizare, potrivit raportului.

Desi recomanda masuri privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, responsabile pentru incalzirea climatica, raportul apreciaza ca impactul acesteia este deja aproape ireversibil. “Chiar daca am reduce emisiile, incalzirea climatica si consecintele acesteia vor continua sa se faca simtite partial, din cauza gazelor care sunt deja prezente in atmosfera”, avertizeaza documentul. De la instalarea la Casa Alba, la 20 ianuarie, Barack Obama a reorientat total politica Statelor Unite fata de modificarile climatice. Predecesorul sau, George W. Bush, care contesta realitatea acestui fernomen, a refuzat sa ratifice Protocolul de la Kyoto privind reducerea emisiilor poluante. Congresul a demarat un proiect de lege care prevede reducerea acestor emisii in 2020 cu 17% fata de nivelul din 2005. Majoritatea democrata intentioneaza sa creeze un sistem de piata a drepturilor privind emisiile in care acestea sa poata fi vandute sau acordate gratuit pentru industriile cele mai vulnerabile. Republicanii s-au opus acestui sistem si doresc un rol mai mare in domeniul energiei nucleare. Administratia americana doreste adoptarea acestui proiect de lege inainte de sfarsitul lui iulie, cu cateva luni inainte de conferinta internationala de la Copenhaga din decembrie in cadrul careia se doreste adoptarea unui nou acord in continuarea celui de la Kyoto. Dar sectorul petrolier american nu renunta. Patronul grupului ConocoPhillips a avertizat marti ca eforturile administratiei americane in lupta impotriva incalzirii globale ar putea genera o criza petroliera mult mai grava decat in trecut.

Sursa: Jurnalul National

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,150FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente