Avantajele produselor bio

 Alimentele ecologice, denumite si organice sau biologice, sunt produse de origine animala sau vegetala care au fost obtinute fara utilizarea substantelor chimice precum pesticide sau ierbicide, fara adaosuri de substante sintetice la procesarea lor, nemodificate genetic si care nu au fost expuse iradierii. Beneficiile sunt deopotriva pentru sanatatea consumatorului dar si pentru mediul inconjurator care nu are de suferit in urma proceselor tehnologice.

Vizitati magazinul bio online www.Biolateria.ro Peste 3.000 de produse bio sau produse naturiste de la cei mai premiati producatori Bio din lume.

Odata cu educarea populatiei asupra stilului de viata si constientizarea importantei unei alimentatii corecte pentru sanatatea organismului, noile produse ecologice au inceput sa inlocuiasca o parte dintre cele conventionale in dieta multor persoane. La noi in tara, produsele ecologice nu sunt chiar atat de populare precum in tarile occidentale, unde agricultorii si comerciantii au prevederi legale stricte iar consumatorii sunt siguri de ceea ce cumpara.
Se stie ca alimentatia nesanatoasa, ce contine aditivi, coloranti, amelioratori si alte tipuri de E-uri este frecvent implicata in aparitia unor afectiuni grave. Produsele ecologice sunt naturale si nu contin E-uri, de aceea consumul alimentelor organice poate preveni boli grave precum cancerul sau boli cardiovasculare.

Iata care sunt avantajele consumului de produse ecologice:

  • la producerea lor nu s-au folosit ierbicide, pesticide, hormoni;
  • nu contin aditivi sau alte substante chimice;
  • nu sunt modificate genetic;
  • produsele de origine animala nu contin urme de antibiotice;
  • sunt produse sanatoase, lipsite de reziduuri toxice;
  • au un continut echilibrat de substante bioactive si minerale;
  • impactul asupra mediului inconjurator este minim.

Fructele ecologice sunt mult mai sanatoase decat fructele pentru cultivarea carora s-au folosit pesticide. In plus, cantitatea de substante minerale si vitamine este mult mai mare in cadrul fructelor si legumelor organice.  Fructele si legumele ecologice contin cu 40% mai multi antioxidanti decat cele conventionale. Folosirea de ingrasaminte naturale si nu chimice, pe baza de azot, face ca fructele si legumele ecologice sa contina cantitati mult mai mici de nitrati, substante cunoscute cu potential cancerigen.  Lactatele si ouale ecologice provin de la animale care au fost hranite natural, cu plante obtinute fara utiliazarea de produse chimice. In plus, in lactatele normale se regasesc urme de antibiotice care se administreaza animalelor. Acestea ajunse in corpul uman pot produce o serie de perturbari ale metabolismului, pot declansa alergii sau alte sensibilizari. Acestea nu se gasesc in produsele lactate ecologice. Chiar daca au un continut mai scazut de proteine, acestea produse sunt de calitate superioara si sunt mai sanatoase.

Produsele organice contin cu minim 50% mai multe vitamine, minerale, enzime si fitoelemente comparativ cu acelea conventionale.    Cromul este un micronutrient deficitar in dieta moderna si se gaseste cu 78% mai mult in alimentele ecologice. Seleniul este un antioxidant puternic care ne protejeaza de radicalii liberi si are un nivel de concentrare in alimentele organice mai mare de patru ori fata de cele conventionale.    Calciul are biodisponibilitate cu 70% mai mare in alimentele ecologice, iar litiu si magneziu se gasesc de asemenea in cantitati mult mai mari in aceste produse.  Dezavantajele produselor biologice sunt reprezentate in primul rand de pretul ridicat si gama destul de restransa de alimente ecologice. Preturile crescute sunt consecinte unei productivitati mai mici decat in cazul produselor ne-ecologice, tocmai din cauza ca nu se folosesc stimulatori ai cresterii, inginerie genetica, protejarea de daunatori cu pesticide si ierbicide, care au rolul de a creste productia.

Alimentele ecologice capata acest statut numai dupa ce unitatea in care sunt produse este verificata si autorizata. Aceste produse au un certificat de calitate si poarta pe ambalaj sigla organismului de certificare si nu orice produs despre care se spune ca este natural este si ecologic. Pe eticheta unui produs ecologic sunt obligatorii urmatoarele mentiuni: numele si adresa producatorului sau prelucratorului, denumirea produsului, inclusiv metoda de productie ecologica utilizata, numele si marca organismului de inspectie si certificare.   Chiar daca deocamdata produsele ecologice isi gasesc cu greu loc pe masa romanului, in viitor ponderea lor va creste printre alimentele consumate, odata cu educarea populatiei, cu cresterea nivelului de trai si cu sustinerea producatorilor care produc ecologic. Pana cand vom putea avea o dieta cu totul ecologica, este bine sa ne asumam lucrurile simple si care ne stau in putinta in ceea ce priveste alimentatia, si sa incercam sa ne hranim cat mai sanatos cu produsele la care avem acces.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *