Gradina de la bloc

Gradina de la bloc

In curtea unor blocuri din Zorilor cresc tufe de zmeur, floarea soarelui, porumb, vita de vie, fasole verde, pomi, rosii si flori. Chiar daca-si cumpara legumele tot de la supermarket, locatarii de pe Rapsodiei se mandresc cu gradina improvizata intre betoane.

Cateva fire de floarea soarelui iti fac cu ochiul inca din departare, concurate, pe verticala, de vreo 20 de stiuleti de porumb plantati alandala. Vita de vie anunta o recolta de peste trei chiorchini de struguri, iar vlastarul de mar se lauda si el cu prima roada: un fruct mic si verde ascuns intre frunze. Din sezonul de primavara au mai ramas doua mure, crescute stingher pe tufele din dreapta intrarii. Preferatele Victoriei Rus (67 de ani), stapana gradinii, sunt, insa, florile. Cu ele i-a convins pe vecini s-o lase sa faca ceea ce ar putea parea o fantezie la oras: o gradina cu legume si pomi.

„Din mucegaiuri si noroi”

In urma cu patru ani, Victoria Rus – fosta asistenta medicala la Spitalul Militar, actualmente pensionara – s-a apucat, intr-o frumoasa zi de vara, sa faca curatenie generala in jurul blocului. Desi a adunat gunoaie si a scos buruieni timp de o luna, la final tot n-a fost multumita de rezultat: tevile de apa ce traversau curtea si gramezile de gunoi de langa tomberoane stricau intregul peisaj. Dupa mai multe zile de framantari a gasit solutia – o gradina care sa mascheze inesteticele fiare ruginite si care sa-i determine pe vecini sa arunce gunoiul doar la tomberon.

O decizie extrem de curajoasa pentru cineva nascut si crescut la bloc – Victoria s-a nascut la Hunedoara, iar ultimii 30 de ani si i-a petrecut la Cluj. A inceput timid, cu cateva flori, dar in scurt timp a plantat si legume, porumb si floarea soarelui.

Floarea soarelui de-acasa

Desi nu a amenajat gradina ca sa consume legume sau fructe din ea, ci mai mult pentru placerea ochiului si a inimii, Victoria Rus se bucura de fiecare nou „locatar” al gradinii – anul acesta motivul sau de bucurie este ca marul a rodit pentru prima data (chiar daca e vorba de un singur fruct). In cei patru ani de cand a inceput sa lucreze in gradina din fata blocului a crescut cartofi, ceapa, rosii, porumb chiar in fata blocului, indeplinindu-si astfel, o dorinta pe care o are de mica: sa manance (desi mai corect spus ar fi sa guste) legume plantate, ingrjite si culese cu mana ei si nu de la supermarketul din capatul strazii.

Intre timp a adus imbunatatiri spatiului: a pus pe carari covoare din iarba artificiala, iar in coltul din stanga a instalat un balansoar. „Mai spre toamna pasarile vin si canta aici. Cu ele imi petrec batranetea”, spune ea incantata.

Desi nu prea este de acord cu epoca in care traieste si cu stilul de viata al tinerilor, Victoria Rus le deschide gradina tuturor celor care vor sa o viziteze. Ba chiar sta la povesti cu studentele care stau cu chirie in blocul ei, si pe care, in sesiune, le lasa sa invete in balansoarul din gradina.

Generatie neinteleasa

Obsedata de curatenie, Victoria Rus este genul de om care are grija sa fie mentinuta curatenia in bloc. Cele mai multe probleme in caest sens le-a avut cu tinerii studenti care au stat de-a lungul timpului cu chirie in bloc, carora „le era lene si sa-si coboare gunoiul la tomberon, lasandu-l cateva zile bune in fata usii”, spune ea. „Pe vremea mea oamenii erau mai simpli, dar mai simtiti”, marturiseste femeia. „Atunci doar ziua de sambata era de distractie; pentru tinerii de azi e sambata in fiecare zi. Aveam noi raca pe Ceausescu, pentru ca ducea tinerii la camp, dar le era mai bine atunci”, crede pensionara, pe care vecinii o mai tachineaza cand exagereaza cu curatenia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *