In saptamana Scoala altfel, WWF implementeaza metode de Educatie pentru Dezvoltare Durabila in scoli din 10 judete

In saptamana Scoala altfel, WWF implementeaza metode de Educatie pentru Dezvoltare Durabila in scoli din 10 judete
In saptamana Scoala altfel, WWF implementeaza metode de Educatie pentru Dezvoltare Durabila in scoli din 10 judete

6 aprilie 2015 – WWF-Romania sustine scolile si profesorii pentru conectarea elevilor cu natura, promovarea unui stil de viata durabil si a cetateniei active, in cadrul saptamanii „Scoala Altfel – Sa stii mai multe, sa fii mai bun”. WWF si partenerii sai le pun la dispozitie scolilor din intreaga tara materiale online gratuite, utile pentru organizarea activitatilor de educatie non-formala cu subiectul conservarii naturii. Cat despre echipa WWF, va fi prezenta in comunitati din mai multe judete in care organizatia deruleaza proiecte de conservare.

Ce inseamna Educatie pentru Dezvoltare Durabila?

La nivel global misiunea WWF consta in obtinerea unui impact pe termen lung in conservarea naturii si educatia este una dintre prioritatile strategice ale organizatiei. Abordarea WWF in domeniul educatiei este una pe termen lung, de aceea initiativele noastre pun accent pe dezvoltarea unor materiale educative ce pot fi folosite anual, oriunde in tara, gratuit (de exemplu, Cartea Marii Negre si altele, disponibile pe site-ul WWF), dar mai ales pe implicarea si formarea profesorilor, cei care au un rol esential in dezvoltarea generatiilor de elevi in armonie cu natura.

„Scoala altfel” le ofera profesorilor si elevilor un cadru pentru a experimenta metode alternative de invatare. In plus, devine posibila apropierea, la propriu, de natura, atat de importanta atunci cand ne propunem sa cream un nivel ridicat de intelegere si sensibilizare legat de sustenabilitate. Aceasta saptamana a educatiei non-fornale este un context ideal pentru a lucra cu materialele pe care le dezvoltam pentru scoli, pentru a testa noi metode sau pentru a ne cunoaste personal, in cazul in care reprezentantii WWF ajung printre elevi. Le uram mult succes profesorilor si elevilor care au acceptat frumoasa provocare a acestei saptamani si ii incurajam sa fie cat mai „altfel” si mai aproape de natura pe parcursul intregului an!” declara Catalina Murariu, coordonatoarea departamentului Educatie pentru Dezvoltare Durabila la WWF.

Unde gasiti membrii echipei WWF in saptamana Scoala altfel?

Caras Severin, Hunedoara, Mehedinti

Echipa WWF de la filiala Resita impreuna cu echipa de educatie vor fi prezenti in cinci licee din Banatul Montan, pentru a da startul proiectului „Tineri activi pentru protejarea naturii salbatice”. Avem in plan intalniri cu elevi si profesori din Resita, Anina, Lupeni, Orsova si Baile Herculane, unde vom povesti despre natura salbatica si despre modul in care se pot implica elevii in Cluburi dedicate naturii, in anul scolar viitor. Mai multe despre acest proiect puteti afla de aici.

La Armenis, „Magura zimbrilor”, vom sustine miercuri o ora despre natura salbatica in care vom ajuta elevii Scolii Gimnaziale Armenis sa inteleaga procesele naturale inlesnite de prezenta zimbrului in Muntii Tarcu. Apoi, copiii alaturi de profesori si rangerii WWF vor realiza, in echipe, cate o sculptura, un desen sau instalatie care va ilustra lantul trofic reintregit de prezenta celui mai mare mamifer erbivor din Europa. Aceste lucrari ce vor fi prezentate publicului larg la evenimentul de eliberare a zimbrilor ce va avea loc anul acesta.

Mahmudia, judetul Tulcea

Miercuri, 8 aprilie, 100 de copii din clasele I-IV ale Liceului Tehnlogic „Vasile Bacalu” din Mahmudia vor avea ocazia sa cunoasca importanta Deltei Dunarii cu ajutorul jocului si al metodelor educatiei nonformale. Mahmudia este prima zona umeda din delta reconstruita de o comunitate, unde WWF lucreaza de mai bine de doi ani, alaturi de autoritatile locale. Anul acesta vom finaliza aici reconstructia ecologica in incinta Carasuhat, reconectand comunitatea la circuitul deltei si, implicit, la resursele naturale oferite de delta.

Mogosoaia, judetul Ilfov

WWF Romania si Universitatea Bucuresti au dezvoltat, in urma cu doi ani, un curs dedicat viitorilor profesori – cursul facultativ de Educatie pentru Dezvoltare Durabila oferit studentilor de la facultatile de Geografie, respectiv Psihologie si Stiintele Educatiei. Marti, 7 aprilie, studentii vor avea ocazia sa faca practica, propunand metode non-formale de cunoastere a naturii locale elevilor Colegiului National „Elena Cuza”, Bucuresti. Gazda activitatilor este Asociatia Greenitiative care pe durata intregii saptamani organizeaza un program complex pentru scoli bucurestene la sediul din Mogosoaia.

Ciocanesti, judetul Calarasi

Elevii si profesorii scolii din Ciocanesti, judetul Calarasi vor fi prezenti miercuri alaturi de colegii din echipa WWF la ferma de acvacultura Ciocanesti. Temele principale vor fi acvacultura, dar si importanta zonei (sit Natura 2000) si speciile se pot observa la ferma (plante si pasari).

 

Alte resurse:

  • „Eco educatie pentru Scoli verzi” in Bucuresti si judetele Brasov, Calarasi, Maramures, Mehedinti, Suceava

„Platforma Scoli verzi-Adovocacy, eco educatie si sustinere pentru scoli sustenabile”, proiectul initiat de Asociatia Greenitiative in parteneriat cu WWF si ViitorPlus isi propune sa dezvolte mai multe instrumente utile pentru profesori si elevi, printre care si „Culegerea verde”, o colectie de metode de educatie non-formala. Pe parcursul acestei saptamani, profesorii promotori ai proiectului din cele 6 judete pilot vor testa si evalua un set de metode din „Culegerea verde”. Aceste metode au fost propuse de profesorii autori si echipa proiectulu si vor putea fi preluate de catre cadre didactice in cadrul cursului optional „Eco educatie pentru scoli verzi”, planificat pentru anul scolar 2015-2016.

Pentru informatii despre proiect, despre cursul optional si despre materialele educative, va invitam sa vizitati si sa creati un cont pe site-ul proiectului: www.scoliverzi.ro.

  • Materiale educative WWF ce pot fi folosite in saptamana „Scoala altfel”

Majoritatea materialelor educative care stau la dispozitia profesorilor si a tuturor tipurilor de formatori pasionati de natura pot fi gasite pe site-ul WWF.

Pentru mai multe resurse si informatii despre programele de educatie implementate de echipa WWF va rugam sa consultati pagina Educatie pentru Dezvoltare Durabila:

http://wwf.ro/ce_facem/educatie_pentru_dezvoltare_durabila/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *