Incalzirea globala, mai tare decat armele chimice

Incalzirea globala, mai tare decat armele chimice
Incalzirea globala, mai tare decat armele chimice
Incalzirea globala, mai tare decat armele chimice

Specialistii in meteorologie, intruniti saptamana trecuta intr-un Congres la Montreal, au oferit opiniei publice mai multe explicatii pentru valul de fenomene meteo extreme care au lovit in ultima perioada toate continentele. Asa cum era de asteptat, meteorologii au vorbit despre fenomenul de incalzire globala care da peste cap „termostatul” Pamantului, dar au evitat sa pomeneasca ceva de efectele unui razboi climateric. Recent am prezentat opiniile generalului italian Fabio Mini, care a vorbit deschis de un al Treilea Razboi Mondial, unul climateric, de existenta unei noi arme chimice, una care produce schimbari bruste ale climei si provoaca dezastre naturale: furtuni puternice, cutremure, si care este folosita de marile puteri ale lumii. Si colonelul Adrian Balalau a publicat un studiu pe aceasta tema, cu titlul: „Razboiul climateric intre realitate si fictiune”, pe site-ul Universitatii Nationale de Aparare Carol 1.

Chiar daca nu contin arme si decizii ale unor mari puteri malefice, concluziile Congresului organizat la initiativa Organizatiei Meteorologice Mondiale (WMO), o agentie ONU, nu sunt nici ele foarte datatoare de sperante pentru viitor. In ciuda eforturilor din ultimele doua decenii, specialistii considera ca incalzirea globala este un proces ireversibil, iar omenirea are in acest moment o singura sansa: sa se adapteze la noile conditii. Pana in 2050, temperatura medie a Terrei va creste cu doua grade. Pentru un neavizat nu este foarte mult, pentru un specialist este o adevarata catastrofa. Fiecare grad in plus peste medie genereaza 7% mai multi vapori de apa in atmosfera ceea ce duce la accelerarea fenomenelor extreme, deorece formatiunile noroase se vor forma mult mai rapid, iar ploile vor fi din punct de vedere cantitativ mult mai intense. Simon Wang de la Universitatea Utah State considera ca aceasta crestere a temperaturii va avea „un efect de amplificare” al fenomenelor naturale . De altfel extremele vor deveni o constanta, episoadele de frig polar vor marca iernile, iar perioadele de seceta si canicula vor fi tot mai prezente vara. Pentru meteorologi marea provocare o reprezinta capacitatea de a previziona in timp util astfel de procese.
Calota Glaciara din Groenlanda a inceput sa se topeasca si ar putea ca pe la jumatatea secolului urmator sa provoace o crestere cu sase metri a nivelului oceanelor. De asemenea transporturile, in special cele aeriene si maritime, vor fi puternic afectate de turbulentele meteo, vanturi puternice si valuri uriase de aproximativ 40 de metri vor bulversa comertul si deplasarea oamenilor dintr-un punct al pamantului in altul. Jennifer Vanos, biometeorolog la Universitatea Texas Tech, considera ca este urgenta modificarea urbanismului oraselor si modurilor de viata, in functie de aceasta noua realitate. Indiferent de cauze, incalzire globala sau arme chimice care provoaca fenomene meteo extreme, este evident ca natura a devenit tot mai capricioasa iar omenirea este obligata sa se adapteze urgent la noua stare de fapt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *