Maine incepe a sasea editie a Pelicam, Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni

A sasea editie a Pelicam incepe maine la Tulcea cu o zi plina de proiectii pentru copii. Vineri sunt programate filmele pentru adolescenti, iar sambata si duminica vedem si dezbatem filmele din toate cele patru competitii Pelicam. Ne intalnim la Centrul Cultural Jean Bart, Muzeul de Arta, campingul Pelicam pe malul lacului Ciuperca, dar si…

Citește mai departe

Sunetele a peste 9.000 de specii de pasari si animale, accesibile oamenilor din toata lumea

Laboratorul de ornitologie al Universitatii Cornell, din Statele Unite ale Americii, adaposteste cea mai mare arhiva digitala din lume care reproduce sunetele emise de pasari si animale. Colectia contine aproape 150.000 de inregistrari digitale, care stocheaza sunete produse de 9.000 de specii. Curatorul audio Greg Budney sustine ca aceasta arhiva a revolutionat dmoeniul ornitologic, intrucat oameni din toata…

Citește mai departe

VIDEO Pasaj subteran pentru broaste

Cateva broaste dintr-o specie protejata vor avea un pasaj subteran special pentru ele intr-o comuna din Cluj. Amfibienii vor putea sa traverseze strada in siguranta, prin cateva tuneluri. Amfibienii fac parte din specia Bombina – nu au mai mult de cinci centimetri lungime si pot trai pana la zece ani. Broscutele sunt ocrotite printr-o directiva…

Citește mai departe
Lavinia Şandru: „Educaţia ecologică trebuie să devină materie obligatorie”

450 milioane de dolari pentru cercetare si educatie ecologica

La Organic Center Anaheim, California, SUA, a avut loc, in data de 5 martie 2015, dineul anual de strangere al fondurilor destinate activitatilor de cercetare ecologica. Suma adunata s-a ridicat la aproape 450.000 dolari. A fost subliniata, cu aceata ocazie, importanta sustinerii activitatilor de educatie privind impactul real si pozitiv al agriculturii ecologice asupra mediului,…

Citește mai departe

Prima expeditie a Asociatiei de Fotografie de Mediu si Ecologie

Proiectul “ Socorro 2015 ” vizeaza participarea pentru prima data a unor fotografi din Romania la un proiect international de fotografie subacvatica. Proiectul “Socorro 2015” vizeaza participarea pentru prima data a unor fotografi din Romania la un proiect international de fotografie subacvatica. Imaginile realizate in cadrul acestui proiect vor fi donate catre Pacific Manta Research…

Citește mai departe
Cinci licee din Banatul Montan se pregătesc să devină ambasadori ai naturii sălbatice

Biodiversitate remarcabila in Podisul Transilvaniei

Din 2011 si pana in vara acestui an, o echipa de biologi coordonata de WWF-Romania a derulat in Podisul Hartibaciului-Tarnava Mare o serie de expeditii stiintifice. Rezultatele acestor activitati au fost acum centralizate, alcatuind un tablou impresionant al patrimoniului natural din Transilvania. WWF-Romania anunta pe aceasta cale cele mai importante rezultate ale cercetarilor si indeamna…

Citește mai departe
Un ingredient dintr-o past? de din?i foarte popular?, asociat cu deregl?ri hormonale ?i riscul de cancer

Un ingredient dintr-o pasta de dinti foarte populara, asociat cu dereglari hormonale si riscul de cancer

Triclosan, un ingredient din pasta de dinti Colgate Total, a fost asociat cu dereglarile hormonale si riscul de aparitie a unor tipuri de cancer, in urma unor teste si studii realizate pe animale. Organismele cu rol de regulator pe piata bunurilor de larg consum din Statele Unite verifica in aceasta perioada daca folosirea triclosanului la…

Citește mai departe
De ce vor autorităţile americane să elibereze în Florida milioane de ţânţari modificaţi genetic?

Tantarii modificati genetic ar putea contribui decisiv la controlul malariei

Tehnica folosita in aceasta noua cercetare ar putea fi considerata atat brutala, cat si eleganta. Femelele de tantar, cele responsabile cu raspandirea malariei la oameni prin muscatura lor, au fost modificate genetic astfel incat descendentii lor au fost in proportie covarsitoare (95%) de sex masculin. Aceast caracter – sexul masculin – a fost mostenit si…

Citește mai departe
Comisia Europeana propune o interdictie totala a pescuitului cu setci in deriva

Comisia Europeana propune o interdictie totala a pescuitului cu setci in deriva

Comisia Europeana doreste sa INTERZICA de la 1 ianuarie 2015 utilizarea oricarui tip de SETCI IN DERIVA pentru activitatile de pescuit desfasurate in apele UE, au anuntat vineri reprezentantii institutiei. Potrivit sursei citate, desi exista deja norme in vigoare care INTERZIC utilizarea SETCILOR IN DERIVA pentru capturarea anumitor pesti migratori, practica respectiva continua sa constituie…

Citește mai departe

Pasarile de talie mica vor fi monitorizate din spatiu pentru sistemele de avertizare in cazul eruptiilor vulcanice si al cutremurelor

Pasarile de talie mica vor fi monitorizate din spatiu, incepand de anul viitor, prin intermediul unei noi tehnologii care ar putea fi folosita pentru sistemele de avertizare in cazul eruptiilor vulcanice si al cutremurelor. Astronautii planuiesc sa instaleze pe Statia Spatiala Internationala un receptor dedicat animalelor salbatice, care va monitoriza continuu traseul a mii de…

Citește mai departe

Posibile noi specii de animale, descoperite intr-o padure tropicala din Surinam

Un grup de biologi au descoperit 60 de posibile noi specii, inclusiv sase broaste, 11 pesti si numeroase insecte, in regiuni izolate ale padurii tropicale din Surinam, pe continentul sud-american, relateaza vineri Associated Press Posibilele noi specii au fost descoperite in timpul unei expeditii de trei saptamani in regiuni salbatice impadurite din sud-estul republicii Surinam,…

Citește mai departe

Incalzirea globala va readuce dinozaurii pe pamant

O noua teorie care face legatura intre conditiile climatice din perioada jurasica si dezvoltarea marilor reptile, a determinat oamenii de stiinta sa vorbeasca despre posibilitatea revenirii erei dinozaurilor. In opinia cercetatorilor, incalzirea globala poate conduce la aparitia altor genuri de reptile, cu dimensiuni mai mari decat ale celor existente in prezent pe Terra – crocodili,…

Citește mai departe
Delta Neajlovului, o minune cu ghimpi!

Delta Neajlovului, o minune cu ghimpi!

Mirifca delta din sudul Bucurestiului e un paradox. Localnicii nu mai au voie sa pescuiasca, iar turistii au inceput sa dea navala in weekend. Daca vrei canale prin stufaris, papuris, nuferi, pasaret, peste cat incape si tantari asijderea nu trebuie sa mergi in Delta Dunarii. La 30 de kilometri de Bucuresti, la mijlocul distantei dintre Capitala si…

Citește mai departe

CITES: Rechinii vor fi protejati la nivel mondial, insa nu si elefantii si ursii polari

Conventia asupra comertului international cu specii de flora si fauna pe cale de disparitie (CITES) s-a incheiat, joi, la Bangkok cu decizii majore in favoarea speciilor marine, dar pentru elefantii victime ale unui braconaj fara precedent actiunea ramane in continuare timida, consemneaza AFP. La Conferinta ce a reunit 178 de state s-a luat decizia ‘istorica’ de…

Citește mai departe

Federatia Nostra Silva: Impozit forestier = Mai multa padure exploatata

Guvernul Romaniei a publicat proiectul Ordonantei pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale. Masurile propuse, fara nicio consultare prealabila a factorilor interesati din domeniu, vizeaza, printre altele, si ABROGAREA art. 42 lit. k) din Codul Fiscal, respectiv: “Venituri neimpozabile In intelesul impozitului pe venit, urmatoarele venituri NU…

Citește mai departe

Tonul rosu (bluefin) este in pragul disparitiei, in timp ce celelalte tipuri sunt exploatate la nivel maxim

In revistele de sanatate, se gasesc din abundenta reclame care prezinta tonul la conserva ca fiind o sursa excelenta de proteine, numarandu-se printre produsele puternic promovate, distribuite si consumate in intreaga lume. Numai ca din acesta “poveste de dragoste”, dintre sanatatea noastra si ton, lipseste o parte, cea referitoare la populatiile de peste aproape de extinctie. Pescuitul industrial,…

Citește mai departe

„Delta” Vacaresti din Capitala, in curs de a fi declarata arie protejata, revendicata de fostii proprietari

„Delta” Vacaresti din Capitala, in curs de a fi declarata arie protejata, revendicata de fostii proprietari care nu au fost nici pana acum despagubiti, se prezinta ca un camp al nimanui unde se arunca gunoaie, se perinda oameni fara adapost, caini vagabonzi si pescari de ocazie. Sambata dimineata, voluntarii de la Asociatia „Salvati Dunarea si…

Citește mai departe

O specie de broasca ecuadoriana a fost denumita dupa printul Charles

Broasca a primit numele printului in semn de recunoastere a eforturilor realizate de fundatia patronata de mostenitorul tronului britanic in domeniul protejarii padurilor tropicale. Broasca de copac „printul Charles” sau Hyloscyrtus Princechalresi a fost descoperita in 2008 de catre dr. Luis A. Coloma printre exemplarele colectate pentru un muzeu. O specie de broasca ecuadoriana a…

Citește mai departe

20 de specii in pericol de disparitie vor beneficia in curand de pe urma a 3,3 milioane de dolari

Joi, 9 februarie 2012, Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii a anuntat ca 20 de specii in pericol de disparitie vor beneficia in curand de pe urma a 3,3 milioane de dolari, suma donata de Fondul Save Our Species. Cateva dintre speciile “norocoase” sunt potrivit ziare.com papagalii cacadu, broastele exotice sau gorilele. Fondul Save Our Species…

Citește mai departe

Cea mai mica broasca din lume!

Americanii au descoperit cea mai mica broasca din lume! Ea masoara numai 7 mm in lungime si, pentru a evidentia cat e de micuta, oamenii de stiinta au fotografiat-o pe o moneda de 18 mm. Paedophryne amauensis ar putea fi cea mai mica vertebrata din lume. Cercetatorii au prezentat noua specie descoperita in PLoS One…

Citește mai departe

Funeralii buddhiste pentru animale

Un calugar imbracat cu binecunscuta roba portocalie, o familie indoliata rugandu-se in liniste in fata unui crematoriu. O imagine deloc iesita din comun in Bangkok. Numai ca, decedatul este, de data aceasta, un caine. Iubitorii de animale din capitala thailandeza vin la templul Toey Nai, de la malul raului Chao Phraya, pentru a marca, prin…

Citește mai departe

Testoasele, victimele pescarilor

Milioane de broaste testoase au fost ucise in ultimele doua decenii prin blocarea in uneltele de pescuit, conform unui sondaj efectuat la nivel mondial, citat de BBC. Descris ca fiind prima sinteza globala a datelor existente, studiul a descoperit in special ratele ridicate de „captura accidentala” in Marea Mediterana si in Pacificul de Est. „Santinelele”…

Citește mai departe

Broastele presimt cutremurele

Cercetatorii nu pot explica insa simtul acesta al animalelor. In popor se spune ca unele animale simt cutremurele cu cateva minute inainte sa se produca. Ei bine, oamenii de stiinta britanici au descoperit aceasta capacitate aparte si la … broaste. Potrivit unui studiu, aparut intr-o revista de specialitate, broastele au simtit iminenta seismului de anul…

Citește mai departe

Model de fidelitate

Primii batracieni monogami au fost descoperiti in padurile tropicale din America de Sud. Testele genetice realizate asupra speciei peruviane de broaste Ranitomeya imitator au dovedit ca femelele si masculii isi raman fideli de-a lungul intregii vieti, BBC. Marimea ochiurilor de apa in care isi depun ouale le impiedica pe broaste sa se indeparteze prea mult…

Citește mai departe