Accident ecologic in SUA! Doua nave incarcate cu substante chimice s-au ciocnit din cauza cetii

    Accident ecologic grav in Statele Unite. Doua cargouri incarcate cu substante chimice s-au ciocnit din cauza cetii. O substanta folosita ca aditiv pentru benzina s-a raspandit in apele Canalului Houston. Un cargou sub pavilion liberian, care transporta o incarcatura de substante chimice folosite la fabricarea benzinei, s-a ciocnit cu un alt cargou sub pavilion danez….

    Citește mai departe

    Biosfera microbiana oceanica, extrem de bogata

    Genetica a dezvaluit existenta unei biosfere oceanice de o imensitate si o diversitate nebanuite, care va facilita intelegerea rolului cheie pe care aceste microorganisme il joaca in ecosistemul terestru, potrivit unui studiu prezent in proiectul international „Census of Marine Life”. „Numarul total de specii microbiene marine, inclusiv bacterii si archaea (microorganisme unicelulare fara nucleu), este…

    Citește mai departe

    Acidificarea oceanelor, periculoasa pentru balene

    Acidificarea oceanelor, provocata de cresterea nivelului de CO2 pe care acestea il absorb, va face ca apele sa fie din ce in ce mai zgomotoase si va perturba, astfel, viata mamiferelor marine mari, precum balenele si delfinii, se arata intr-un studiu publicat duminica, 20 decembrie, in revista Nature Geoscience. Sunetele cu frecventa joasa care se…

    Citește mai departe

    Poluarea strica linistea apelor

    Oceanele devin, din cauza noxelor, tot mai permeabile la zgomot. Acest lucru perturba viata mamiferelor care traiesc in apele marine. Oceanografii americani arata ca nivelul ridicat al sunetelor de joasa frecventa ar putea genera esuarea in masa a balenelor pe plaje si surditate temporara la delfini. Arderea combustibililor fosili nu este un proces poluant doar…

    Citește mai departe

    Pestele-leu, noul pericol din Atlantic

    Pestii-leu, care traiesc de regula in apele tropicale ale Oceanelor Pacific si Indian, au invadat Atlanticul de-a lungul coastei de est a Americii. Pentru ca in aceste zone nu au dusmani naturali, acestia produc adevarate ravagii in fauna marina locala. Pestii-leu se numara printre cele mai periculoase specii. Ei produc o puternica otrava, care odata…

    Citește mai departe

    Fauna marina ar putea influenta evolutia climei planetei

    Fauna marina ar putea sa influenteze semnificativ circulatia apelor oceanice, care este un factor determinant pentru evolutia climei planetei, potrivit unui studiu publicat in revista britanica Nature. Circulatia apelor oceanice se afla la originea schimburilor termice uriase dintre regiunile polare si cele tropicale si dintre apele de suprafata – calde si limpezi – si cele…

    Citește mai departe

    Fauna marina, mai eficient protejata

    Pentru a reusi sa stabileasca ce zone marine trebuie protejate si pentru a administra mai bine resursele, oamenii de stiinta vor incerca sa inteleaga mecanismele raspandirii geografice a pestilor si a molustelor cu ajutorul marcatorilor genetici. Pe recifele de corali, cele mai multe animale devin sedentare la varsta adulta, insa larvele lor sunt impastiate in…

    Citește mai departe

    Schimbarile climatice au provocat explozia biodiversitatii marine acum 460 milioane de ani

    Un studiu publicat la 25 iulie 2008 in revista franceza Science afirma ca o schimbare climatica globala caracterizata prin diminuarea temperaturii oceanelor a stat la originea unei inmultiri si a unei diversificari a speciilor marine Numerosi cercetatori studiaza istoria climatica a Terrei pentru a intelege mai bine si mai ales pentru a putea prevedea consecintele…

    Citește mai departe