Avertisment la Davos: Pana in 2050, in oceane ar putea fi mai mult plastic decat peste

Poluarea oceanelor si marilor cu deseuri risca sa se intensifice in urmatoarele decenii, avertizeaza specialisti prezenti la Forumul Economic Mondial de la Davos, explicand ca, in anul 2050, masa materialelor plastice aruncate in oceanul planetar risca sa o depaseasca pe cea totala a pestilor. Potrivit Fundatiei Ellen MacArthur, specializata in tranzitia spre o economie circulara,…

Citește mai departe

Este capitalismul vinovat de distrugerea Planetei?

De aproape un deceniu incalzirea globala a devenit ”grija” nr. 1 si mesajul cel mai ”cool” al tuturor demagogilor si impostorilor – politicieni, spalatorese de cartier totusi ”ecologice”, furnizori de substante letale pentru executii capitale dar in recipiente ”reciclabile”, si de vopsea verde insa pe pompele de motorina – a devenit mesajul de dispret capitalist…

Citește mai departe
Reduceți consumul de apă proaspătă! Nu compromiteți generațiile viitoare

STUDIU: Dioxidul de carbon eliberat din apa oceanelor a dus la sfarsitul ultimei Ere Glaciare

Dioxidul de carbon eliberat in atmosfera din adancul oceanului planetar a dus la incheierea ultimei Ere Glaciare, potrivit unui studiu publicat in revista Nature, informeaza bbc.com. Eliberarea in atmosfera a dioxidului de carbon a dus la aparitia unei perioade mai calde, potrivit cercetatorilor de la Universitatea Southampton. Cercetarea publicata in revista Nature este bazata pe…

Citește mai departe

Emisiile de CO2 ameninta viata din oceane

Oceanele si atmosfera sunt strans legate intre ele si impreuna formeaza componenta cea mai dinamica a sistemului climatic. De asemenea oceanul joaca un rol fundamental in schimbarile climatice prin intermediul ciclului carbonului care are rol in mentinerea vietii pe pamant precum si mentinerea stabila a climei. Studiile din ultima perioada, bazate pe masuratori si informatii…

Citește mai departe

Gunoaiele de plastic au ajuns in Antarctica

Bucatile de plastic au fost culese pentru prima oara din Marea Amundsen. Intr-un studiu realizat in perioada 2007-2008, cercetatorii de la British Antarctic Survey si Greenpeace au investigat zona antarctica, inspectand atent suprafata apei. Au descoperit, chiar si in indepartatele mari Davis si Durmont D”Urville, sonde de plastic folosite la pescuit si chiar pahare. Mai…

Citește mai departe
Topirea ghe?ii Oceanului Arctic - „o bomb? cu ceas economic?“

Mai putin oxigen in oceane

Nivelul de oxigen in oceanul planetar ar putea sa scada ca urmare a desprinderii, la mijlocul lui februarie, din calota glaciara a unui aisberg de dimensiuni uriase si cantarind 860 de miliarde de tone. Imaginile inregistrate de sateliti au aratat atunci ca aisbergul a dislocat un al doilea ghetar de dimensiuni asemanatoare, avand greutatea de…

Citește mai departe

Disparitia prazii infometeaza oceanele

Conform unui nou raport al Oceana, cercetatorii observa semne de malnutritie la majoritatea pestilor pradatori, mamiferelor marine si pasarilor acvatice. Cauza principala este supraexploatarea de catre oameni a pestilor care compun dieta speciilor studiate. „Am prins toti pestii mari si acum le atacam hrana”, a spus Margot Stiles, oceanograf in cadrul Oceana. „Pana recent se…

Citește mai departe

Incalzirea globala ar putea ucide vietatile din oceane

Regimul alimentar seafood ar putea cunoaste schimbari radicale in viitorul apropiat: incalzirea globala, alaturi de majorarea continutului de bioxid de carbon din atmosfera duc la diminuarea alarmanta a oxigenului in apele oceanice, iar acest lucru va provoca moartea formelor superioare de viata din ocean Potrivit ecologistilor danezi, aria zonelor moarte din oceane ar putea creste…

Citește mai departe