Cate E-uri se ascund intr-o felie de paine

Dupa procesul tehnologic de macinare a graului, painea rezultata este una „aproape lipsita de substante nutritive”, sustin nutritionistii Painea este un aliment obtinut din faina, apa, drojdie si sare si este denumita dupa tipul de faina folosit si gradul de extractie al acesteia: paine neagra, semialba, intermediara, alba sau graham, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi,…

Citește mai departe

In scoala: Cornuri cu muste

In cursul lunii octombrie, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a verificat modul in care sunt distribuite produsele lactate si de panificatie elevilor din invatamantul de stat primar si gimnazial, precum si copiilor prescolari din gradinitele de stat cu program normal. Principala neregula constatata a fost nerespectarea conditiilor prevazute in caietul de sarcini privind calitatea produselor…

Citește mai departe

Larve si musculite pe cutiile de lapte Dorna

Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Cluj a amendat cu 10.000 de lei producatorul de lapte Dorna pentru distribuirea unor cantitati de lapte, prin programul „Laptele si cornul”, care aveau larve si musculite pe cutii, o astfel de situatie fiind semnalata la un liceu din Cluj. Seful CJPC Cluj, Mircea Radu, a declarat, miercuri, intr-o…

Citește mai departe

Lecitina poate fi buna

Un nou studiu asupra utilizarii lecitinei in obtinerea alimentelor pe cale industriala releva ca aceasta nu intensifica doar proprietatile fizico-chimice, dar si profilul nutritional al alimentelor in compozitia carora intra. Noile formule de suc de rosii, dar si de suc de struguri experimentate, in compozitia carora a intrat lecitina, conform constatarilor publicate in Food Research…

Citește mai departe

Sanatatea este o comoara pe care putini stiu sa o pretuiasca, desi aproape toti se nasc cu ea

Cel mai important factor in mentinerea sanatatii este alimentatia, ea fiind furnizorul de materie si energie pentru buna dezvoltare si functionare a corpului uman. Statisticile medicale prezinta periodic cate un grup mare de boli ca fiind maladiile secolului XX, iar printre cauzele sau factorii favorizanti este mentionata si nutritia deficitara sau in functie de caz,…

Citește mai departe

Cozonaci traditionali cu nuca, vanduti ca painea calda

Produsele de Craciun din supermarketuri sunt pline de chimicale. Alimentele bio fac legea doar la targurile traditionale . Bucurestenii care au vizitat targul organizat la Muzeul Satului au ascultat colindele lui Stefan Hrusca si au putut cumpara produse ecologice. Faina de grau, zahar cristalizat, grasimi vegetale hidrogenate, gluten vital, enzime, emulsifianti, antioxidanti, oua si inlocuitor…

Citește mai departe

Produsul zilei:”Domino”

Ciocolatele Domino cu mere si martipan marca Rosengarten sunt un „dulce” certificat bio. Asta inseamna ca sunt preparate din ingrediente obtinute din agricultura fara pesticide si organisme modificate genetic, fara adaos de E-uri toxice. Potrivit etichetei, produsul contine umplutura de mere – 38%, martipan – 20% si un aluat din: sirop de zahar, faina de…

Citește mai departe

Cercetare/Paine fortifiata cu acid folic natural

Selectarea cu atentie a drojdiei pentru panificatie poate fi o solutie pentru a evita fortifierea fainurilor cu acid folic, sugereaza un studiu publicat in revista britanica „International Journal of Food Microbiology”. Cercetatorii suedezi au aratat ca folosind bacteria Saccharomyces cerevisiae pentru painea alba se poate mari nivelul de acid folic din faina de aproape cinci…

Citește mai departe

Lectii pentru panificatie eco

In orasul italian Bologna si-a deschis portile prima scoala pentru operatorii specializati in panificatie ecologica. Asociatia Pasta Madre a lansat aceasta ini-tia-tiva care se adreseaza persoanelor doritoare sa deschida o fabrica de paine bio, brutarilor care vor sa treaca de la conventional la eco si celor care vor sa se recalifice, noteaza site-ul Organic Market….

Citește mai departe

Fortifiere – Cancerul din paine

Excesul de fier si acid folic poate grabi aparitia cancerului. Cu toate acestea, in Romania sunt voci care sustin fortifierea universala a fainurilor, chiar daca sunt doar cateva categorii de persoane care au nevoie de un aport suplimentar de fier si acid folic. Acidul folic este o vitamina care, luata din surse naturale si in…

Citește mai departe

Lujerul – Piine cu 4 E-uri

Produsul analizat poate fi consumat de cei care au o dieta bogata pentru a nu dezechilibra organismul din cauza cantitatii mari de glucide pe care o are in compozitie. Piinea total feliata Lujerul are in compozitie: „faina neagra de griu, faina dietetica (macinis total 30%), drojdie, sare extra fina iodata, ameliorator de faina, gluten vital,…

Citește mai departe

Painea cu fier: avantaje si dezavantaje

Ministerul Sanatatii Publice (MSP) a propus o solutie pentru combaterea anemiei si anume introducerea painii cu minerale si vitamine. Asta in conditiile in care specialistii prezenti la dezbaterea privind fortifierea fainii, organizata de Institutul de Sanatate Publica, au constatat ca mai mult de 50% dintre copiii de pana la doi ani au anemie, la fel si femeile tinere, printre care si gravidele, informeaza Gandul.

Citește mai departe