2014, cel mai fierbinte an din istoria moderna: „Ca si cum ar exploda 400.000 de bombe nucleare pe zi”.

Analize separate ale cercetatorilor americani, inclusiv una facuta de NASA, au indicat ca 2014 a fost cel mai cald an din 1880 incoace – o dovada ca schimbarea climei nu e doar o teorie Ar putea fi cea mai clara dovada a incalzirii globale prezentata pana acum. Masuratorile realizate de NASA si NOAA (Administratia Nationala…

Citește mai departe

Cele mai ridicate temperaturi din 2013 s-au inregistrat in emisfera sudica

Cele mai ridicate temperaturi din 2013 s-au inregistrat in emisfera de sud, cu valuri de caldura generalizate care au afectat in special Australia, Argentina si Noua Zeelanda, relateaza luni EFE citata de Agerpres. Organizatia Mondiala de Meteorologie (OMM) semnaleaza o serie de fenomene climatice extreme majore din 2013, printre care: —Taifunul Haiyan (cunoscut si sub…

Citește mai departe
Înc?lzirea global?, un fenomen de necontestat. Septembrie 2014 a fost cea mai cald? lun? septembrie înregistrat? pe P?mânt din 1880 încoace

Raport ONU: Temperaturile din 2013 confirma tendinta de incalzire

Numeroasele fenomene climatice extreme din 2013 reprezinta “indicatori coerenti si interdependenti” ai evolutiei climei si au fost determinate de incalzirea globala provocata de activitatile umane, a subliniat un raport anual intocmit de Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM), informeaza AFP, preluata de Mediafax. OMM, o agentie a ONU cu sediul la Geneva, a subliniat “impactul considerabil al…

Citește mai departe

Schimbarile climatice afecteaza Arctica in mod diferit de Antarctica

Calota glaciara marina ce inconjoara continentul Antarctica a atins un nivel record al intinderii, semnalat la 26 septembrie – 18,6 milioane de kilometri patrati – cea mai intinsa suprafata a calotei glaciare de sud observata din 1979 si pana in prezent, de la inceputul masuratorilor acestei suprafete, in conditiile iernii australe, conform LiveScience citat de…

Citește mai departe

Poluarea si schimbarea circulatiei maselor de aer au adus arsita, in special asupra oraselor aglomerate

Abia am intrat in luna lui Cuptor, iar canicula deja ne copleseste. Poluarea si schimbarea circulatiei maselor de aer au adus arsita, in special asupra oraselor aglomerate, unde caldura se resimte cel mai tare. Abia am intrat in luna lui Cuptor, iar canicula deja ne copleseste. Poluarea si schimbarea circulatiei maselor de aer au adus…

Citește mai departe

Romania la foc mic

In urmatoarele decenii, precipitatiile vor scadea cu 20%, iar temperaturile vor creste incet, dar sigur, sustin unii specialisti. Zona Dobrogei se va desertifica in continuare. Cele mai afectate de seceta vor fi sudul si sud-estul Romaniei si zonele extracarpatice. Fenomenele extreme se vor intensifica. Romania a avut parte de o iarna cu zapada cat cuprinde…

Citește mai departe

Incalzirea globala: cauze si efecte

Incalzirea globala este fenomenul de crestere a temperaturilor medii inregistrate ale atmosferei in imediata apropiere a solului, precum si a oceanelor. Fenomenul de incalzire globala a inceput sa ingrijoreze dupa anii ’60, in urma dezvoltarii industriale masive si a cresterii concentratiei gazelor cu efect de sera care sunt considerate in mare masura responsabile de acest…

Citește mai departe

Incalzirea zonei arctice – un subiect controversat !

Antarctica s-a incalzit in ultima jumatate de secol, afirma unii cercetatorii, combatand prin aceasta scepticii care sustineau ca incalzirea globala este o exagerare. Temperaturile au crescut in medie cu 0.12 grade Celsius pe deceniu incepand cu 1957, au afirmat cercetatorii condusii de Eric Steig, un profesor de glaciologie de la Universitatea din Washington, Seattle. Utilizand…

Citește mai departe