2014 ar putea fi anul când topirea calotei glaciare din Antarctica de Vest a devenit ireversibilă

2014 ar putea fi anul cand topirea calotei glaciare din Antarctica de Vest a devenit ireversibila

2014 ar putea fi anul cand topirea calotei glaciare din Antarctica de Vest a devenit ireversibila. Nivelul oceanelor ar putea creste cu 3 metri. ghetarPotrivit „Washington Post“, topirea din Antarctica de Vest e doar primul pas dintr-o tragedie globala. In 2015, gheata din Antarctica de Est ar putea disparea in acelasi ritm. Astfel, nivelul marilor…

Citește mai departe
Incalzirea globala, mai tare decat armele chimice

Mesaj SOS impotriva incalzirii globale, inchis intr-o sticla. Vezi ce vedete l-au scris

Mai multe vedete internationale au scris un mesaj SOS pentru limitarea poluarii, in vederea stoparii procesului de incalzire globala care duce la topirea calotei glaciare si implicit la cresterea nivelului oceanului planetar. Mesajul a fost inchis in mod simbolic intr-o sticla si aruncat in mare. Programul ONU pentru Protectia Mediului (UNEP), prin ambasadorii sai, modelul Gisele Bündchen, actorii Don Cheadle…

Citește mai departe
Cum vor chinezii sa combata poluarea atmosferica

90% din populatia urbana a Uniunii Europene este expusa poluarii cu particule fine peste nivelul maxim admis de OMS

Raportul Agentiei Europene de Mediu arata ca peste 90% din populatia urbana a Uniunii Europene este expusa poluarii cu particule fine peste nivelul maxim admis de Organizatia Mondiala a Sanatatii. In plus, 98% dintre europeni sunt expusi unor concentratii de ozon la nivelul solului peste recomandarile OMS. Cu toate acestea, producatorii de autovehicule refuza sa…

Citește mai departe
Topirea calotei glaciare va aduce mai multe ploi in nord-vestul Europei si seceta in regiunile mediteraneene

Topirea calotei glaciare a adus mai multe ploi in nord-vestul Europei si seceta in regiunile mediteraneene

Un nou studiu ofera o explicatie pentru verile deosebit de ploioase cu care s-a confruntat Marea Britanie si nord-vestul Europei intre 2007 si 2012. Studiul a constatat ca topirea calotei glaciare influenteaza curentii de aer de mare altitudine, rezultatul fiind cresterea cantitatii de precipitatii pe timpul verii in nord-vestul Europei. Dr. James Screen de la…

Citește mai departe

Agentia Europeana de Mediu a publicat raportul „Schimbarile climatice, impact si vulnerabilitate in Europa 2012”

Agentia Europeana de Mediu (AEM) a publicat raportul „Climate change, impacts and vulnerability in Europe 2012” („Schimbarile climatice, impact si vulnerabilitate in Europa 2012”)*. Raportul constata inregistrarea unor temperaturi medii mai ridicate in Europa, precum si scaderea precipitatiilor in regiunile sudice si cresterea acestora in Europa de nord. Calota glaciara din Groenlanda, gheata plutitoare din…

Citește mai departe
Ur?ii polari devin vegetarieni!

Atentie, dispar ursii polari!

Incalzirea globala, considerata inca de multi oameni de stiinta sceptici un „moft” si ignorata total de miliarde de pamanteni, care continua sa polueze si sa aduca grave prejudicii mediului, este totusi un fenomen care ar trebui sa ne puna pe ganduri. Fiindca efectele sale au inceput deja sa fie simtite si, cei care le vor…

Citește mai departe

Calotele glaciare se topesc la jumatate din viteza estimata initial, spune un nou studiu

Cu toate astea, luna trecuta, o calota glaciara de patru ori mai mare decat Manhattanul, s-a rupt dintr-un ghetar din Groenlanda. Calotele glaciare din Groenlanda si din Antarctica de Vest se topesc la jumatate din viteza estimata, au anuntat cercetatorii. Oamenii de stiinta au masurat schimbarile din calotele glaciare prin analizarea schimbarilor din campul gravitational…

Citește mai departe

Cresterea cu un metru a nivelului marii ar modifica rotatia planetei si campul gravitational

Cresterea cu doar un metru a nivelului oceanului planetar ar afecta campul gravitational terestru in emisfera sudica si miscarea de rotatie a planetei, arata un studiu publicat de revista americana Science. Potrivit studiului, o crestere cu un metru a nivelului oceanului planetar ar fi suficient de importanta pentru a afecta campul gravitational terestru in emisfera…

Citește mai departe

Pana in 2200 clima s-ar putea schimba complet

Pana in anul 2200 exista peste 50% sanse ca ghetarii din Groenlanda sau padurile Amazonului sa dispara complet, daca va exista o incalzire globala puternica, dupa cum informeaza Reuters. Conform unui sondaj realizat printre 52 de oameni de stiinta, exista ingrijorari majore in privinta incalzirii pe termen lung, care ar putea sa schimbe radical mediul…

Citește mai departe

Efectele incalzirii globale

Cum sunt schimbarile climatice raspunzatoare de cresterea nivelului marii? Principala cauza a ridicarii nivelului marii este extinderea apelor, in urma cresterii temperaturii apei- un simplu fenomen fizic. Factorii suplimentari care contribuie la aceasta crestere sunt topirea ghetarilor si a calotelor de gheata, cauzate de cresterea temperaturii atmosferei. Diferentele regionale Nivelul marii nu creste la fel…

Citește mai departe

Al Gore revine

Alegerea lui Barack Obama pune bazele demararii, din ianuarie, a unui plan de salvare de amenintarea reprezentata de criza climatica, scrie Al Gore intr-un editorial in New York Times. Fostul vicepresedinte ii sfatuieste pe cei care ignora topirea calotei glaciare si care ironizeaza existenta unor pericole pentru viitorul speciei umane sa se trezeasca la realitate…

Citește mai departe

Polul Nord a devenit o insula

Pentru prima data in istoria omenirii, din cauza schim-barilor climaterice, Polul Nord a devenit o insula in jurul careia se poate naviga. Incalzirea globala a facut posibila indepartarea Arcticii de continentele alaturate. Imaginile receptionate din satelit saptamana trecuta arata ca gheata s-a topit, creandu-se pasaje atat in nord vest, cat si in nord est. Profesorul…

Citește mai departe