Pestele ton este important pentru sanatatea publica din zona Pacificului (studiu)

In lupta continua impotriva obezitatii, a bolilor de inima si a diabetului din regiunea Pacificului, alocarea unor cantitati suficiente de ton pentru consumul local si mentinerea acestuia la preturi accesibile ar putea imbunatati in mod semnificativ rezultatele din domeniul sanatatii, conform organizatiei Secretariatul Comunitatii Pacificului (Secretariat of the Pacific Community), transmite Xinhua, bazandu-se pe un…

Citește mai departe
Mimi Walter: „Dac? românii ar mânca la fel ca str?bunii lor, nu ar mai avea atâtea probleme de s?n?tate“

Mimi Walter: „Daca romanii ar manca la fel ca strabunii lor, nu ar mai avea atatea probleme de sanatate“

Termenul vegan a aparut in Marea Britanie in anul 1944, cand Donald Watson si Elsie Shrigley s-au revoltat fata de vegetarienii de la acea vreme care inca obisnuiau sa consume lactate si oua. Astfel au fondat Societatea Vegana, cu scopul principal de a milita impotriva exploatarii animalelor. De atunci au aparut nenumarate dovezi ca o…

Citește mai departe

Exista BIO in Romania? Reputatul profesor Gheorghe Mencinicopschi ne dezvaluie ce se poate ascunde sub aceasta sigla

Ne dorim, cu totii, sa consumam alimente cat mai naturale, fara pesticide, conservanti sau hormoni. Iar cele bio, chit ca au preturi piperate, par sa raspunda acestui deziderat. Dar oare chiar asa este? Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne avertizeaza ca sub eticheta “bio” putem cumpara produse cu pana la 48…

Citește mai departe

Bauturile energizante contin cel putin trei E-uri

37,5 la suta dintre produse contin un numar de sase aditivi alimentari Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons a realizat in perioada iulie-august 2013 un studiu pe etichetele bauturilor racoritoare tip energizant ce se regasesc pe piata din Romania. Pe parcursul cercetarii au fost…

Citește mai departe

Cat de bio sunt produsele bio?

In ultimii ani, Romania a fost impanzita de numeroase magazine pe rafturile carora sunt expuse spre vanzare produse si de doua ori mai scumpe decat cele conventionale. Este vorba despre produsele certificate bio. Paine, peste, lapte ori legume, toate sunt prezentate de comercianti ca alimente mult mai sanatoase decat cele obisnuite si care fac adevarate…

Citește mai departe
Calatoreste verde in Maramures (video)

E vremea fanului

Fanul reprezinta o sursa importanta de proteine cu valoare nutritiva ridicata de vitamine si substante minerale, fiind furajul de baza in alimentatia animalelor, mai ales la erbivore in peri-oada de iarna. E vremea cositului. Pentru mentinerea valorii nutritive cat mai aproape de aceea pe care o au plantele in momentul recoltarii trebuie sa tinem seama…

Citește mai departe

Rosiile, medicamentul verii

Nu numai ca sunt una dintre principalele legume de sezon, insa tomatele reprezinta si o veritabila sursa de sanatate. Fiind extrem de bogate in vitamine, minerale si antioxidanti, rosiile ne ajuta sa prevenim riscul anumitor afectiuni. Iata de ce este important ca vara sa facem o cura de rosii. Specialistii nutritionisti spun ca nu ar…

Citește mai departe
Vrei sa ai o inima sanatoasa? Renunta la consumul de carne!

Carnea de care trebuie sa ne ferim

Consumata in trecut doar la ocazii speciale, carnea a ajuns in prezent sa faca parte din dieta zilnica, depasind adeseori nevoile organismului. Totusi dietele vegetariene sau raw vegan, foarte la moda astazi, ne pot pune sanatatea in pericol daca nu stim ce este corect sa eliminam din alimentatia noastra pentru a pastra un echilibru nutritional. Excesul de…

Citește mai departe

Care sunt beneficiile pe care floarea-soarelui le aduce organismului aceasta planta

Mancati zilnic 30-40 g de seminte de floarea-soarelui. Acestea contin vitamine din complexul B si magneziu Floarea-soarelui nu este doar o planta care ne incanta privirile. Semintele, uleiul sau tinctura din petalele acestei plante au proprietati curative nebanuite. „Bomboanele agricole”, asa cum sunt numite semintele ei, sunt o sursa naturala de magneziu, mineral atat de…

Citește mai departe

Cultura capsunului in sistem ecologic – O sansa de venituri pentru fermieri

Cultivatorii de capsuni din judetul Satu Mare au fost indemnati sa produca in sistem ecologic in cadrul simpozionului intitulat “Cultura capsunului in sistem ecologic – O sansa de venituri pentru fermieri”, care s-a desfasurat azi in Sala mare de sedinte a Consiliului Judetean. Organizata de Asociatia Producatorilor de Produse Traditionale si Ecologice (APPTE) Satu Mare,…

Citește mai departe

Stii ce risti mancand de la fast-food? | Ulcer – Obezitate – Cancer

Pizza, kebabul, puiul la rotisor sau hamburgerul sunt produse fast-food sarace in nutrienti, dar cu care romaniii isi astampara foamea rapid si ieftin. Libertatea a intocmit un top al caloriilor continute de aceste preparate. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, a studiat compozitia produselor de la fast-food si poate confirma: sunt periculoase…

Citește mai departe

Organizatii europene solicita UE sa remodeleze Politica Agricola Comuna

Asociatia Eco Ruralis – in sprijinul taranilor ecologici si traditionali distribuie urmatorul comunicat de presa in numele comitetului de organizare al Via Campesina Europa. Eco Ruralis o asociatie de mici agricultori din Romania, care a aplicat pentru aderarea la Via Campesina si suntem de acord in totalitate cu urmatoarele afirmatii, ele reprezentand punctul nostru de…

Citește mai departe

Organizatii europene solicita UE sa remodeleze PAC

Asociatia Eco Ruralis – in sprijinul taranilor ecologici si traditionali distribuie urmatorul comunicat de presa in numele comitetului de organizare al Via Campesina Europa. Eco Ruralis o asociatie de mici agricultori din Romania, care a aplicat pentru aderarea la Via Campesina si suntem de acord in totalitate cu urmatoarele afirmatii, ele reprezentand punctul nostru de…

Citește mai departe

Adevarat si fals despre alimentele bio

Nu toate produsele ecologice sunt obtinute la fel, iar calitatile alimentelor etichetate cu sigla „natural” nu echivaleaza cu ale celor „bio”. Pentru ca un aliment sa fie considerat biologic trebuie sa nu fie tratat cu produse chimice si sa aiba pe ambalaj metoda de productie folosita si sigla organismului de certificare. La noi in tara…

Citește mai departe

Ion Toncea : „Am pierdut sute de milioane de euro in domeniul agriculturii ecologice”

Spre deosebire de terenurile agricole ale tarilor dezvoltate, solurile Romaniei sunt propice pentru dezvoltarea agriculturii bio.Lipsa fondurilor europene si subventiile mici acordate de stat impiedica fermierii sa treaca de la agricutura conventionala catre cea ecologica. Adevarul: Ce avantaje are Romania in ceea ce priveste dezvoltarea agriculturii ecologice? Ion Toncea: Noi nu am folosit niciodata doze…

Citește mai departe

Aditivi alimentari

In ziua de azi cand totul se misca cu o viteza ametitoare, ne grabim sa ajungem la serviciu, sa muncim cat mai mult, sa castigam cat mai bine, sa ne asiguram un confort cat mai mare si uitam de un lucru foarte important, sanantatea noastra. Putine sunt persoanele care au grija de propria alimentatie. Toata…

Citește mai departe

Tnuva Frappe: Cafea si 3 E-uri

Aditivii alimentari utilizati pentru Tnuva Frappe pot duce la probleme ale tractusului digestiv, la tulburari de atentie si la afectiuni ale sistemului osos. De aceea, este recomandat sa fie evitat de consumatorii care au astfel de maladii, pentru a nu le croniciza. Bautura din lapte cu cafea Tnuva Frappe este dezechilibrata din punct de vedere…

Citește mai departe

Sunt sanatoase alimentele congelate?

De cativa ani, alimentele congelate au navalit practic in congelatoarele bacaniilor. Se gasesc sub forme diferite (paste, carne sau feluri vegetariene), in ambalaje practice si atragatoare. La prima vedere, alimentele congelate pot reprezenta o solutie rapida si avantajoasa pentru oamenii grabiti sau pentru copiii care iau pranzul la scoala. Totusi, valoarea nutritiva a acestor mese…

Citește mai departe

Indulcitorii

Exista astazi o serie de produse, naturale sau sintetice, folosite pentru indulcirea produselor alimentare, medicamentoase si nu numai. Etalonul in raport cu care se apreciaza intensitatea gustului dulce al celorlalte substante este zaharoza.     Ciclamatii (de sodiu, de calciu, acidul ciclamic) sunt folositi in special de diabetici  si de persoanele care sufera de obezitate. In…

Citește mai departe