Decizie f?r? precedent a Marii Britanii, în contextul tensiunilor din Ucraina: liber la fracturare hidraulic?!

Decizie fara precedent a Marii Britanii, in contextul tensiunilor din Ucraina: liber la fracturare hidraulica!

Oficialii britanici adopta luni o masura fara precedent, care, in contextul tensiunilor din estul Europei, ne poate duce cu gandul la ideea ca Marea Britanie se pregateste de razboi si incearca atingerea independentei energetice. The Guardian scrie ca, luni, ministrii din Insula vor da unda verde pentru fracturarea hidraulica in parcurile nationale si in ariile…

Citește mai departe
Mirajul ?i isteria prospec?iunilor

Mirajul si isteria prospectiunilor

Agentia de Protectia Mediului Neamt a inceput sa transmita date institutiilor care habar nu aveau de prospectiunile facute de o firma angajata de ROMGAZ, in Neamt. Ministerul Mediului spune ca prospectiunile (mici seisme provocate de kilograme de explozibil) nu au nevoie de reglementare deoarece nu sunt in zone protejate. Asta se petrece dupa ce mai…

Citește mai departe

Irlanda trece la verde

Dupa doi ani de austeritate radicala, economia irlandeza cunoaste o ameliorare, si asta datorita mai ales noilor venituri pe care le obtine statul din energiile regenerabile si din taxarea energiilor din combustibili fosili si deseuri. Sara Ficocelli Irlanda face totul pentru depasirea vremurilor dificile. Dar, pentru redobandirea veniturilor si umorului mandrilor irlandezi, nu a fost…

Citește mai departe

Harta petrolului in Marea Neagra: doar pentru cercetari, adancurile vor inghiti 2,5 mld. dolari. Daca se gaseste „aur negru”, sumele se dubleaza. Miza e secreta

Adancurile Marii Negre au devenit cel mai disputat teritoriu romanesc de cautatorii de petrol si gaze, aceasta zona necercetata pana acum atragand rand pe rand petitori de talie mondiala, cum ar fi Exxon sau Lukoil. Adunarea sumelor anuntate pana acum de companiile care au perimetre de explorare in zona de mare adancime a Marii Negre…

Citește mai departe

Avioane de vanatoare israeliene protejeaza zacamintele de petrol si gaze recent descoperite in Marea Mediterana si revendicate si de Liban

Seful executivului de la Ierusalim, Benjamin Netanyahu, va cere guvernului de la Nicosia sa permita stationarea pe teritoriul cipriot a mai multor avioane de vanatoare israeliene pentru a proteja zacamintele de petrol si gaze recent descoperite in Marea Mediterana si revendicate si de Liban, scrie Jerusalem Post, citand dezvaluiri din presa cipriota. Sursa: Reuters Nu…

Citește mai departe

Marea Neagra, viitorul energetic al Europei

In urmatorii ani, in Marea Neagra ar putea fi gasite cele mai mari zacaminte de petrol si gaze din Europa, spun participantii la Black Sea Energy&Economic Forum. Noile descoperiri de resurse energetice din zona Marii Negre vor determina Rusia sa-si schimbe politica energetica dominanta din regiune. Cele mai importante personalitati din peisajul energetic european si…

Citește mai departe

Petrolul este fara sfarsit

Savantul rus Mihail Lomonosov a fost primul care a propus teoria biogenica (organica) a formarii petrolului, pornind de la premisa ca acesta a aparut prin descompunerea, in anumite conditii, a deseurilor biologice, de-a lungul milioanelor de ani. Spre deosebire de Lomonosov, care considera asadar petrolul ca fiind un combustibil fosil, o alta minte luminata, chimistul Dmitri Mendeleev, autorul tabelului periodic al elementelor, credea ca petrolul reprezinta nu o substanta formata in urma putrezirii plantelor si animalelor ce au trait candva pe Terra, ci un material primordial, nascut in strafundurile planetei, ce erupe constant catre suprafata acesteia, precum magma vulcanilor.

Citește mai departe

Canada, SUA, Rusia si Danemarca se bat pentru petrolul si gazele de sub Polul Nord.

Polul Nord pare sa creeze tot mai multe tensiuni intre statele care vor sa-l revendice. Dupa Rusia, Canada si Danemarca, a venit rindul Statelor Unite sa trimita o echipa de explorare spre zona arctica. Cercetatorii americani vor porni in misiune vineri, 17 august, la bordul unui cutter al pazei de Coasta. Exploratorii vor sa cartografieze zona Capului Chukchi – un platou submarin care se intinde pe 805 km, de la granita nordica a Alaskai spre larg. Misiunea americana va dura patru zile. In acest interval, cercetatorii vor incerca sa determine daca zona explorata poate fi considerata teritoriu al SUA. Este cea de-a treia expeditie americana de cartografiere a Arcticii. Primele doua au avut loc in 2003 si 2004.

Citește mai departe