Pana in 2030, statele UE trebuie sa aleaga ce industrii sustin

PÂNĂ IN 2030, statele UE trebuie sa aleaga ce industrii sustin
PÂNĂ IN 2030, statele UE trebuie sa aleaga ce industrii sustin

Europa nu a gasit inca solutia pentru criza prin care trece, dar si-a propus sa aiba o economie „verde” si competitiva la nivelul anului 2030. Industria europeana pierde competitia cu cea din SUA si China, tari care nu si-au asumat obligatii pe mediu, dar Comisia vrea sa impuna tinte ambitioase pentru reducerea emisiilor si cresterea cotei energiei regenerabile.

UE nu ofera si „calea” prin care poti transforma in realitate acest vis frumos, lasand la latitudinea statelor membre cum vor ajunge sa-si mic¬soreze emisiile cu 40% si sa-si majoreze la 27% cota de regenerabile.

Surse din cadul Comisiei Europene au declarat, ieri, ca obiectivul pentru 2030 nu este greu de atins asa cum pare la prima vedere, desi statele membre inca nu si-au revenit complet din criza: „Fiecare tara trebuie sa aleaga ce industrie sustine, in functie de ce resurse are. Poti sustine industria constructiilor de exemplu, ca sa reduci consumul de energie al cladirilor. Economia de energie inseamna mai putina poluare si un cost redus cu energia. E o cale prin care atingi tintele. Poti sa alegi productia de energie regenerabila daca ai aceste resurse la indemana si sa atragi productia de echipamente in domeniu”.
Sursele noastre afirma ca tintele pentru 2020 in domeniul energiei curate, reducerii emisiilor si eficientei energetice vor fi atinse de UE desi aceste obligatii pareau, recent, greu de indeplinit si ca putem avea si o economie competitiva si o energie curata la preturi accesibile, daca gasim metoda echilibrata de a stimula agentii economici de pe cele doua piete.

In perioada 2014-2020, UE pune la dispozitia industriei europene programul COSME, in valoare de 2,3 miliarde de euro pentru sprijinul antreprenoriatului, fondurile structurale si de investitii (peste 100 de miliarde de euro) pentru cresterea competitivitatii si programul Orizont 2020 in valoare de 80 de miliarde de euro pentru finantarea comercializarii rezultatelor cercetarii.

Si pentru 2020 Romania si-a ales singura calea catre atingerea tintelor: am avut o schema de sprijin care a creat o „bula” speculativa in eoliene si solare, facturile au explodat, industria a avut un recul, consumul de electricitate a scazut, la fel si emisiile, dar ne-am atins tinta pentru 2020 inca din 2014. Oamenii de afaceri autohtoni sunt de parere ca acum putem privi cu lejeritate la tinta pe energia verde pentru 2030, dar isi pun intrebarea daca vom mai avea industrie care sa o consume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *