Pasta de grasimi si E-uri

Pasta vegetala cu masline Campofrio este un amestec de apa, ulei, soia, margarina si aditivi alimentari. Din aceasta cauza are un profil nutritional dezechilibrat, cu un exces de lipide.
pasta vegetala
Pasta vegetala analizata are o valoare energetica mare, de care trebuie sa tina cont supraponderalii si obezii, avertizeaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Grasimile vegetale hidrogenate, adica margarina, sunt incriminate in aparitia bolilor cardiovasculare, dar si in acutizarea unor probleme hepatice. Din aceasta cauza, in unele state folosirea lor a fost limitata sau chiar redusa. Valoarea biologica a produsului este scazuta si de prezenta aditivilor alimentari E452, E621 si E120. Polifosfatii, despre care nu ni se spune daca sunt de sodiu, de calciu, de potasiu, dezechilibreaza balanta calciu-fosfor. In timp, aceasta se traduce prin impiedicarea depunerii calciului pe oase si aparitia osteoporozei si a depunerilor anormale de calciu. Glutamatul de sodiu, E621, declanseaza sindromul bucatariei chinezesti, care se manifesta prin dureri de cap, astm, tulburari de ritm cardiac, respiratie greoaie, arsuri in ceafa si antebrat. Acidul carminic duce la aparitia sindromului de hiperactivitate si deficienta de concentrare ADHD, dar provoaca si astm, alergii, rinite, eruptii cutanate.

CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
In urma analizei informatiilor inscrise pe eticheta, specialistul declara ca produsul nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, celor cu maladii cardiovasculare, renale, hepatice, dermatologice, celor cu afectiuni ale tractusului digestiv, alergicilor, astmaticilor, celor cu ADHD, persoanelor cu hiperuricemie, bolnavilor de cancer, celor cu Alzheimer si Parkinson. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant, iar persoanele cu alergie la soia si telina vor testa reactia organismului la produs.

Ingrediente
Apa, ulei vegetal, proteina vegetala din soia nemodificata genetic, grasimi vegetale hidrogenate, masline bucati 4%, antioxidant (ascorbat de sodiu E301, lactat de sodiu E325), sare, zahar, condimente, arome, stabilizator (polifosfati E452), potentiator de aroma (glutamat monosodic E621), colorant natural (acid carminic E120). Membrana artificiala necomestibila.
Valori nutritionale 100 g: valoare energetica 199 kcal/824, 5 Kj, proteine 8,5 g, glucide 3,0 g, lipide 17,0 g.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *