Satul Olimpic de la Londra va fi cel mai economic si ecologic din istorie

Satul Olimpic de la Londra va fi cel mai economic si ecologic din istorie

In timpul Jocurilor Olimpice si Paralimpice de la Londra, 23.000 de sportivi si oficiali vor locui in Satul Olimpic, situat in cadrul Olympic Park, la est de Stratford City. Zona, care a costat 1,1 miliarde de lire sterline, a fost proiectata de EDAW Consortium, iar de constructie s-a ocupat Lend Lease, care a fost firma contractata pentru proiectul similar al competitiei de la Sydney, din 2000. CIO a semnat si un contract cu General Electric pentru a introduce tehnologii inovative si prietenoase fata de mediu.

Satul Olimpic cuprinde 2.818 apartamente, in 11 zone rezidentiale. Acestea au fost dotate, printre altele, cu 16.000 de paturi, 9.000 de dulapuri, 11.000 de canapele, 22.000 de perne, 64.000 de cearsafuri, 170.000 de umerase, 1.200 de paturi si 28.000 de pilote si 5.000 de perii de WC. Vor fi puse la dispozitia miilor de sportivi un cinematograf, magazine, gradini si parcuri, spatii de recreere si o mega-cantina de 5.000 de locuri, care va servi 60.000 de portii de mancare in fiecare din cele 17 zile ale Jocurilor Olimpice 2012. Apartamentele vor fi pentru patru, sase sau opt persoane si vor avea acces la internet si cablu tv, inclusiv la canalul special creat pentru aceasta competitie, Olympic Broadcast Network. La incheirea Olimpiadei, cele 2.818 vor fi scoase la vanzare.

Pentru a face fata acestui aflux pe oameni, CIO a semnat un parteneriat cu General Electric (GE) pentru a folosi inovatiile companiei americane in ceea ce priveste energia alternativa, conservarea si purificarea apei, strategiile de reciclare si folosirea tehnologiei inovative de stocare, distribuire si economisire a energiei electrice. Implicit, sumele cheltuite pentru consum si mentenanta vor fi semnificativ mai mici, iar britanicii vor testa aceste tehnologii in perspectiva implementarii lor in cadrul altor orase din zona. GE va avea acelasi rol si la Jocurile Olimpice de iarna de la Soci (Rusia, 2014), Olimpiada de la Rio de Janeiro (Brazilia, 2016), JO de iarna de la Pyeongchang (Coreea de Sud, 2018) si la competitia de similara de vara din 2020.

”Pentru prima data in istoria Jocurilor Olimpice, CIO, impreuna cu autoritatile londoneze au introdus in planul de dezvoltare al acestei Olimpiade ideea sustenabilitatii, adica producerea energiei si folosirea ei in mod prietenos fata de mediu. Satul Olimpic de la Londra este un oras sustenibil, pentru ca se produce dintr-o cantitate de combustibil, in acelasi timp, energie electrica, energie termica si debit de refrigerare. Centrul Acvatic va beneficia de un UPS (Uninterruptible Power Supplies), pentru energie continua, vor exista 14.000 de becuri economice pe Stadionul Olimpic, iar 3.000 de contoare inteligente vor permite utilizatorilor sa vada modul in care pot gestiona consumul de energie pentru a reduce consumul si factura energetica. Tratarea apei se face numai prin procese mecanice printr-o tehnologie, care nu utilizeaza chimicale, ci foloseste niste membrane speciale, care asigura retentia agentilor patogeni pana la nivel de virus. Exista si echipamente mobile, care asigura un dozaj si un control continuu al calitatii apelor de alimentare si uzate. Policlinica rezervata special sportivilor va cuprinde aparate performante de mici dimensiuni, de exemplu aparatul de ecografie de marimea unui telefon de birou, care vor permite depistarea celor mai amanuntite probleme medicale si vor oferi cea mai buna diagnosticare medicala pe durata competitiei. Ulterior, tot ce se gaseste acolo va ramane mostenire celor 10.000 de case, care vor fi alimentate in aceasta zona londoneza din solutia construita pentru JO”, a declarat Carmen Neagu, GE Energy Regional Executive for South East Europe.

Octavian Morariu, presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, a declarat ca asemenea preocupari se gasesc si in atentia organizatiei pe care o conduce: ”COSR are o preocupare foarte mare pentru mentenanta Centrelor Olimpice, pentru ca in conditiile rigorii actuale nu putem face risipa. La proiectarea bazei sportive de la Izvorani si a Casei Olimpice s-au folosit metode moderne de economisisire a energiei electrice si termice, dar de multe ori lumea te judeca dupa cat de ieftin construiesti si mai putin din punct de vedere al costului mic de intretinere. Sunt inginer si stiu ca, de multe ori, cand se construieste ceva, se alege cel mai ieftin produs si nu solutii de economisire in timp. Suntem preocupati de economii, iar la Izvorani nu o sa gasiti niciodata un bec, care arde atunci cand nu e necesar”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *