20 de orase, insule si tari amenintate de incalzirea globala

Pamantul se incalzeste din ce in ce mai mult in fiecare an, iar asta inseamna ca vom vedea schimbari semnificative pe pamantul din jurul nostru. Pentru un numar mic de locuri norocoase, incalzirea globala inseamna ceva pozitiv. De exemplu, locuitorii din British Columbia (Canada) spera ca cele cateva grade in plus de temperatura sa insemne o trecere la clima mediteraneeana, care le va spori productia de vinuri si va muta industria din “punctele fierbinti” ca sudul Frantei sau Napa Valley, din SUA. Totusi, un mare numar de locuri nu vor fi nici pe departe la fel de norocoase.

In plus fata de acele zone foarte bune pentru vinuri, care vor fi distruse din punct de vedere economic cand vremea se va incalzi, mai sunt multe alte locuri deosebite care vor fi devastate cand se va produce incalzirea globala. Numeroase destinatii de vacanta care sunt adorate pentru frumusetea si linistea lor vor disparea de pe harta, pe masura ce caldura va elimina tocmai elementele ce le fac atragatoare in ochii turistilor de azi. Faimoase zone de scufundari, mult-iubitele orase de coasta si renumite “borne de hotar” se afla in stare de risc.

Veti afla in continuare informatii despre cateva dintre locurile cele mai amenintate de incalzirea globala. S-ar putea sa va doriti sa programati o excursie pentru a vedea macar unele dintre ele, pana nu e prea tarziu.
1.Palau, Micronezia
Aceasta mica insula din Pacific este un loc care a castigat multa atentie in ultimii ani pentru ca a fost numita una dintre cele Sapte Minuni Subacvatice ale Lumii. Acestea sunt zone pe care cercetatorii marini le-au considerat demne de protectie, datorita bogatei vieti subacvatice pe care o au. Drept urmare, Palau a de venit un loc foarte bun pentru scufundatorii interesati sa vada unul dintre cele mai frumoase locuri din lume. In ciuda eforturilor facute pentru a proteja aceasta zona, s.ar putea ca Palau sa ajunga sa se schimbe foarte mult sau chiar sa dispara, data fiind incalzirea globala.
2.Marea Bariera de Corali, Australia
Acest bine-cunoscut loc de scufundari este inca una din cele Sapte Minuni Subacvatice si inca un spatiu amenintat de incalzirea globala. Temperatura apei creste si poate schimba nivelurile de aciditate din zona, avand astfel un efect negativ asupra recifurilor de corali care formeaza aceasta minunata bariera. Australia s-a mobilizat mai incet ca alte parti ale lumii in a reduce emisiile de gaze ce provoaca efectul de sera, fapt care deja a dus la daune provocate Marii Bariere.
3.Insulele Maldive, Oceanul Indian
In afara coastei indiene se afla aceasta natiune insulara, care se confrunta cu aceleasi efecte devastatoare aca si restul zonei. Din cauza marimii mici, se afla intr-un pericol si mai mare de a fi stearsa de pe suprafata Pamantului din cauza problemelor cauzate de incalzirea globala. Oamenii de stiinta ii mai dau doar aproximativ 100 de ani pana va disparea complet in oceanul ce o inconjoara.
4.Insulele Virgine, Caraibe
Oamenii calatoresc aici pentru a se bucura de apa calda si de plaje, si pentru a vedea natura salbatica ce prospera prin aceste parti ale lumii. Cu pagubele ce deja se rasfrang asupra peisajului si vietii animalelor, aceasta destinatie turistica se afla si ea sub amenintare.
5.Insulele Cook, Oceanul Pacific
Problema cu care se confrunta Insulele Virgine se aplica si acestor insule, localizate in afara coastei Noii Zeelande. Aceasta zona isi castiga principalul sprijin economic din turism, sprijin care este foarte probabil sa scada considerabil daca nu se va mentine sub control problema incalzirii globale. Ca si alte insule oceanice, acest lant este inundat de nivelurile oceanice in crestere.
6.Insulele Galapagos, Oceanul Pacific
Acest arhipelag nu este doar superb, ci are si importanta istorica. Aici a venit Darwin pentru a realiza studiile care l-au dus la formulare teoriei evolutiei. Turistii vin aici in fiecare an pentru a se bucura de vremea deosebita si de apa, precum si pentru a afla lucruri despre istoria locurilor. S-ar putea totusi, sa nu mai aiba unde sa vina, daca eforturile de stopare a incalzirii globale se vor solda cu esecuri.
7.Bariera de Corali din Belize
Este cea mai mare din Marea Caraibelor, si unul dintre cele mai mari recife din lume (dupa Marea Bariera de Corali). Este, de asemenea, cea mai mare atractie turistica ce sprijina economic Belize. Acest sprijin va slabi considerabil pe masura ce daunele produse de incalzire vor creste, daune ce deja au loc, in ciuda metodelor de protectie deja instituite.
8. Recifele Marii Rosii, Egipt
O alta zonpa populara pentru scufundari printre corali este Marea Rosie, mai ales cele aflate in largul coastei Sharm el Sheikh. Aceasta regiune a lumii s-ar putea afla pe calea auto-protejarii in fata distrugerii complete din cauza incalzirii globale prin intermediul unui experiment unic, ce presupune cresterea unui recif artificial, pentru a-l proteja pe cel natural. Acest lucru ar permite scufundatorilor sa continue sa vina aici, cel putin pentru o scurta perioada de timp dupa ce incalzirea distruge recifele existente, si ar putea proteja economia zonei, care este puternic dependenta de turism.
9.Tokyo, Japonia
Acest important oras international se afla in mare pericol; temperaturile sale au crescut de 5 ori mai repede decat rata medie din lume. Intregul climat al acelei parti a lumii sufera schimbari rapide si este imposibil sa se faca preziceri corecte despre ceea ce va insemna acest lucru pentru oamenii care traiesc acum acolo.
10.Londra, Regatul Unit
Nu doar recifele si insulele aflate in zone joase se afla sub amenintarea incalzirii globale. De fapt, o mare amenintare planeaza asupra acelor mari zone urbane care sunt sub riscul de a se scufunda sub apa. Acest lucru e cauzat de o schimbare a nivelurilor marii care duce la inundarea oraselor de coasta. Londra este una din marile capitale ale lumii care este serios amenintata de astfel de inundari, asa cum putem vedea in filmul Flood din 2007. Oamenii de stiinta sunt de parere ca orasul ar putea ajunge sub ape in urmatoarea suta de ani.
11.New York, SUA
Peste ocean se afla un alt oras de coasta ce joaca un rol important in peisajul international, fiind de asemenea amenintat de inundatiile ce s-ar putea petrece ca rezultat al incalzirii globale. Semunceste din greu pentru a limita riscurile, insa numai timpul va putea spune daca orasul poate supravietui acestei cresteri a temperaturilor care distruge lumea.
12.New Orleans, SUA
Acest oras din Louisiana deja a apucat sa vada o parte din pericolele schimbarii climatului, cand a fost devastat de Uraganul Katrina in 2005. El se afla inca in procesul de reconstruire, si ramane amenintat de riscul unor daune aditionale provocate de viitoarele uragane din zona. Cum incalzirea globala cauzeaza temperaturile din Atlantic si Caraibe sa creasca, New Orleans este o tinta majora care serveste ca exemplu al costurilor umane provocate de aceasta.
13.Jakarta, Indonezia
Capitala Indoneziei deja s-a confruntat cu inundatii puternice anul trecut, inundatii despre care multi cred ca au fost un rezultat direct al incalzirii globale ce afecteaza lumea. Cu mai mult de 20 de milioane de oameni ce traiesc in zona metropolitana, Jakarta este un oras ce are multe de pierdut daca problema incalzirii ramane nedezbatuta.
14.India
Pierderea unui oras mare, precum Londra sau New York, ar fi devastatoare, dar ganditi-va ce ar insemna pierderea unei tari intregi, mai ales a uneia atat de populate precum India. Aceasta parte a lumii are parte de unul dintre cele mai puternice impacturi ale incalzirii globale, cu probleme ce merg de la temperaturi extrem de mari (chiar fatale), la o activitate crescuta a ciclonilor. Cea mai mare problema este un rezultat al schimbarilor de tipar in activitatea apelor, reducandu-se astfel fluxul apei in intreaga tara. Mumbai se afla in cel mai mare risc, dar toata India este in pericol din cauza fenomenelor climatice extreme.
15.Muntele Kilimanjaro, Tanzania
Alta zona inghetata amenintata de incalzire, Kilimanjaro este o destinatie populara pentru alpinistii carora le place sa fie provocati de conditii meteorologice extreme. Pe varful acestui munte se afla ghetari care se topesc rapid si ar putea disparea pana in 2020. Se schimba, astfel, conditiile pentru alpinisti, acest lucru putand afecta valoarea acestui varf montan ca destinatie turistica.
16.Parcul National Yellowstone, SUA
Acest parc este un loc cu importanta istorica pentru Statele Unite, deoarece este cel mai vechi din tara. Este un loc care te duce inapoi in timp, preyervand natura si animalele salbatice (precum bizonul american), care nu mai exista in multe locuri din tara. Cu formatiuni geologice unice, ca gheizerele, este un parc care atrage vizitatori din toata lumea. Totusi, el se afla in pericol din cauza impactului schimbarii de clima asupra naturii si animalelor salabtice care traiesc aici.
17.Lacul Baikal, Siberia
Acest lac siberian este cel mai adanc din intreaga lume si cel mare lac cu apa dulce care exista. Oamenii de stiinta au sperat initial ca forma sa il va proteja de distrugerile incalzirii globale, dar dovezile sugereaza ca s-au inselat. Temperatura apei deja a inceput sa creasca, lucru care ar putea duce la importante daune provocate insulelor care, recent, au inceput sa castige atentia turistilor din toata lumea.
18. Parcul National al Ghetarilor, SUA
Acest parc localizat in Montana este un loc uimitor, popular printre turistii din America. Aceasta uluitoare minune istorica este pe punctul de a fi distrusa de incalzire. Numarul ghetarilor din parc a scazut de la 150 la doar 26 in ultimul secol si jumatate, din cauza schimbarilot climatice din zona.
19.Ghetarul Columbia, Alaska
Cel mai mare ghetar din Alaska dispare si el ca rezultat al incalzirii globale. In prezent este atractia turistica favorita a vizitatorilor Alaskai, dar realizarea curselor devine din ce in ce mai grea, pentru ca ghetarul se misca cu o viteza uimitor de mare. Acest lucru va avea efect nu doar asupra asupra zonei, ci si in restul lumii, cu timpul.
20.Valea Mortii, SUA
Spre deosebire de cele mai multe locuri, Valea Mortii este in stare de risc pentru ca deja este un loc foarte cald, fara mult acces la apa. Acesta zona din parcul national al SUA ocupa o mare bucata din California de Sud, ce ar putea deveni imposibil de traversat daca se incalzeste si mai mult.
Sursa: Otbeach

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente