Administratiile locale vor colecta selectiv becurile folosite

PREMIERA. Primariile si institutiile din subordinea acestora vor incepe sa colecteze selectiv deseurile de surse de lumina (tuburi fluorescente, becuri economice, becuri pentru iluminat stradal si arhitectural).colectare becuri

Asta datorita unei campanii derulate de Asociatiile Centrul de Excelenta pentru Dezvoltare Durabila (CEDD) – portalul mentineromaniacurata.ro si Recolamp, sub Inaltul Patronaj al Garzii Nationale de Mediu, anunta un comunicat de presa.

Principalul obiectiv al campaniei il reprezinta colectarea controlata a deseurilor generate in institutiile gestionate de autoritatile publice locale si subordonate – sedii de primarii, institutii de invatamant, spitale, firme de iluminat stradal, servicii de transport public (inclusiv ateliere de reparatii), servicii de salubritate, statii de sortare a deseurilor, furnizori de servicii comunitare (termoficare, apa-canalizare, ordine publica, etc).

Astfel, Asociatia Recolamp le pune la dispozitie, in mod gratuit, recipientele necesare depozitarii deseurilor, precum si toata logistica gestionarii lor. Sursele de lumina astfel colectate vor fi administrate corespunzator, in vederea reciclarii, pentru ca mediul si sanatatea populatiei sa fie protejate.

Deseuri periculoase

Aceste deseuri intra in categoria celor periculoase, iar legislatia (Ordonanta de Urgenta nr. 78/2000 si Hotararea de Guvern nr. 448/2005) prevede obligativitatea generatorului de deseuri de a le colecta selectiv.

Prin aceasta campanie, organizatorii urmaresc si cresterea gradului de constientizare cu privire la necesitatea colectarii si reciclarii surselor de lumina, obiectivul fiind schimbarea comportamentului oamenilor fata de mediu, pe termen lung.

„In plus, datorita faptului ca Asociatia Recolamp pune la dispozitie toata infrastructura necesara si suporta integral costurile generate de colectarea, trasportul, sortarea, tratarea si reciclarea deseurilor, ne asteptam ca intr-un termen foarte scurt, cele mai multe din primariile din tara sa beneficieze de aceste servicii. Dorim sa reducem pana la eliminare poluarea pe care o genereaza sursele de lumina aruncate la groapa de gunoi” a precizat Raul Pop, Director General Recolamp.

Reciclare fara dureri de cap

Asadar, dupa incheierea protocoalelor de colaborare si instalarea containerelor de colectare selectiva a surselor de lumina arse, tot ceea ce au de facut angajatii autoritatilor locale este sa utilizeze aceste cutii pentru depozitarea tuburilor fluorescente si becurilor arse, ca mai apoi sa anunte la numarul de telefon gratuit – 0800.888.666, cand aceste deseuri trebuie ridicate pentru a fi, ulterior, reciclate.

Licentiata in 2007, Asociatia Recolamp este organizatia colectiva non-profit autorizata de Ministerul Mediului si Padurilor sa preia de la producatorii romani responsabilitatea privind gestionarea deseurilor de surse de lumina si sa asigure reciclarea lor in conditii de siguranta pentru mediu si sanatatea populatiei.

Pana in prezent, Asociatia Recolamp are ca parteneri peste 2.500 de companii din intreaga tara care au decis sa actioneze cu respect pentru mediu, gestionand corespunzator becurile econimice si tuburile fluorescente arse.

Centrul de Excelenta pentru Dezvoltare Durabila (CEDD) este o asociatie nonprofit infiintata in anul 2009 ce se afirma in domeniul deseurilor municipale ca principala voce a societatii civile din Romania si ofera expertiza necesara implementarii politicilor si activitatilor de management integrat al deseurilor.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *