Fermierii ieseni au descoperit o noua metoda pentru a supravietui crizei: agricultura ecologica.

Fermierii ieseni au descoperit o noua metoda pentru a supravietui crizei: agricultura ecologica.

Reprezentantii Directiei pentru Agricultura Judeteana (DAJ) lasi au inregistrat o suprafata cultivata in sistem ecologic de 6.745 de hectare.

Cei mai multi dintre fermieri cultiva cereale, pomi fructiferi sau cresc animale Tot mai multi fermieri ieseni aleg sa practice un tip de agricultura cu produse care, desi mai costisitoare, sunt din ce in ce mai apreciate si cautate de consumatori: agricultura de tip ecologic.
Statisticile DAJ Iasi arata ca in ultimii ani suprafetele agricole care au intrat in circuitul ecologic au crescut continuu, iar numarul solicitarilor a crescut semnificativ. Astfel, in anul 2007 erau inregistrati doar trei operatori, un an mai tarziu, 38, si cu 10 mai mult in 2009. Daca in anul 2010 au fost 71 de operatori iar anul trecut au fost inregistrati 726, in acest an aproape s-a triplat numarul celor care vor sa practice acest tip de agricultura.

Aproximativ 1.933 de operatori care sunt in perioada de conversie si au certificat eco, vor putea sa produca cereale si fructe in acest an pe o suprafata de 6.745 de hectare sau sa creasca oi, capre si vaci.
In comuna Andrieseni, un fermier a cultivat pe o suprafata de aproximativ 500 de hectare culturi de porumb, floarea soarelui, grau. Pe o suprafata de 3.500 de hectare s-a cultivat grau, ovaz, plante de nutret, soia, mazare boabe, secara in comunele Cucuteni, Costesti, Deleni, Fantanele si Focuri si 90 la suta din productie era destinata comertului in Germania. De asemenea, au fost plantate si culturi bio de pepeni verzi, lucerna, plante furajere, vita de vie, pajisti temporare dar si in livezile din comuna Cotnari au fost plantati meri, peri, ciresi si gutui.
In ceea ce priveste cresterea animalelor, fermierii din comunele Miroslava, Scheia si Tibana au primit bani pentru cresterea bovinelor, caprinelor si ovinelor. Majoritatea dintre acestia au peste 100 de capete, cele mai multe fiind ovine, 11.501 capete. Fermierii au in jur de 165 de capete de bovine si 1.714 caprine. Si apicultura ecologica s-a dezvoltat, fiind crescute 2.813 familii de albine in sistem ecologic.
Aurel Dragan, un fermier din satul Tautesti, comuna Rediu. Acesta are 19,5 hectare de luciu de apa si este unul dintre cei mai vechi in sistem, din 2007 ocupan-duse cu apicultura iar din acest an, cu acvacultura. El sustine ca a inceput aceasta afacere datorita profitului. ‘Voi continua, atata timp cat am contract cu ei (organisme de inspectie si certificare din UE sau din tara, avizate de Ministerul Agriculturii) si sunt autorizat bio, iar primul avantaj sunt banii pe care ii castig. Lumea este interesata sa cumpere si sunt dealeri specializati care mi-o iau de acasa.”, a spus fermierul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *