„Este fundamental pentru relansarea noastra economica si, de asemenea, pentru planeta”
Dupa prima sa vizita in strainatate, si anume in Canada, Barack Obama si-a reiterat promisiunile conform carora va dezvolta noi masuri pentru combaterea incalzirii globale. Dezvoltarea unei energii verzi nu este o actiune usor de intreprins, avand in vedere ca SUA depind de titeiul din tarile ostile. In acelasi timp, ecologistii canadieni si americani acuza guvernul conservator din Canada, condus de Stephen Harper, ca intarzie in luarea unor masuri pentru a combate incalzirea climatica.
Guvernul conservator nu este increzator in Protocolul de la Kyoto, la fel cum nu era nici fosta administratie Bush. Guvernul de la Ottawa protejeaza si acum activitatile petrolifere din provincia Alberta, cu toate ca in 1990 extragerea titeiului „murdar” din subsolul canadian a generat peste 40% din emisiile de gaze cu efect de sera. In urma vizitei de joi a presedintelui american, SUA si Canada au ajuns la un acord pentru a coopera in vederea dezvoltarii de forme curate de energie, pentru reducerea emisiilor de gaze de sera si combaterea schimbarii climatice, ceea ce ar avantaja si economia. Obama si Harper au covenit sa dialogheze pentru un mediu mai curat, colaborand pentru dezvoltarea stiintelor si tehnologiilor, care pot duce la energie curata.
Potrivit lui Obama, dezvoltarea si utilizarea formelor de energie nepoluante constituie una dintre principalele provocari pe care le intampina im prezent: „Este funda-mental pentru relansarea noastra economica si, de asemenea, pentru planeta”. Dialogul bilateral pentru energiile curate va marca in special domeniile cercetarii, elaborarii si dezvoltarii de tehnologii energetice curate, pentru captarea CO2 si punerea la punct a unui sistem de distributie de electricitate de origine regenerabila. Canada si-a schimbat pozitia fata de un acord cu Washingtonul in privinta emisiilor de gaze cu efect de sera, doar dupa venirea lui Obama la Casa Alba, ecologistii suspectand ca Ottawa ar vrea sa protejeze petrolul „murdar” din nisipurile bituminoase din Alberta.
Sursa: Curentul