Ardeiul iute iti mentine inima sanatoasa

Ardeiul iute iti mentine inima sanatoasa
Ardeiul iute iti mentine inima sanatoasa

Ardeiul iute, care poate fi de culoare rosie, verde sau galben-portocaliu, consumat adesea la ciorba, tocanite de legume ori sarmale, are si calitati de medicament natural, dovedite de cercetatori in laboratoarele lor.

Cultivat acum in intreaga lume, ardeiul iute reprezinta un stimulent si un antiseptic ce contine o mare cantitate de vitamina C si beta-caroten. Poate regulariza curgerea sangelui si poate intari inima, arterele si nervii. Contine, de asemenea, vitaminele K si B6, potasiu, fibre alimentare, tiamina, riboflavina, niacina, acid folic, fier, magneziu si fosfor. Consumul de ardei iute combate cancerul, stimuleaza pancreasul si ajuta la functionarea plamanilor. Nu in ultimul rand, ardeiul iute e folosit cu succes in curele de slabire, ajutand la pierderea kilogramelor. Daca femeile il folosesc in diete, pentru barbati ardeiul iute actioneaza ca afrodisiac.

Citeste si: 34 de cauze ale ficatului marit. Vezi si care sunt simptomele hepatomegaliei

Beneficiile pentru sanatate

Nu este nimic mai uimitor decat efectele pe care ardeiul iute le are asupra sistemului circulator, cum ar fi alimentarea elementelor vitale din structura celulara a capilarelor, venelor, arterelor si ajutorul oferit pentru echilibrarea tensiunii arteriale. De aceea, ardeiul iute este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru hipertensiunea arteriala, curata arterele si contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rau sau trigliceridelor. Avand in vedere ca bolile cardiovasculare sunt ucigasul numarul unu la nivel mondial, proprietatile ardeiului iute sunt deosebit de importante. Ardeiul iute este benefic atat pentru stomac cat si tractul intestinal, deoarece stimuleaza miscarea peristalica a intestinului, ajuta la eliminarea fecalelor si contribuie la reconstructia tesutului din stomac, facilitand vindecarea leziunilor stomacale si ulcerelor intestinale.

Atunci cand se consuma ardei iute, acesta declanseaza o senzatie de caldura in tot corpul, din acest motiv chiar a fost una dintre plantele recomandate in caz de degeraturi. Usturator si picant, ardeiul iute este adaugat in diverse feluri gustoase de mancare din intreaga lume. Iuteala este determinata de o concentratie ridicata de capsaicina, studiata pentru utilizarile ei pe scara larga, de la reducerea efectelor durerii, beneficii cardiovasculare precum si capacitatea de a preveni aparitia cancerului.

Citeste si: Lipsa unei vitamine BANALE conduce la CANCER si BOLI DE INIMA. Tu stii care este?

Capsaicina are un rol esential in deschiderea si drenarea pasajelor nazale congestionate. In plus, alaturi de continutul ridicat de capsaicina, ardeiul rosu este o sursa excelenta de vitamina A, prin concentratia de carotenoizi pro-vitamina A, inclusiv beta-caroten. Beta carotenul este nu doar un antioxidant puternic, ci poate fi convertit in organism in vitamina A, un nutrient esential pentru sanatatea tuturor tesuturilor epiteliale (cele care captusesc toate cavitatile corpului, inclusiv tractul respirator, gastro-intestinal si tractul reproductiv). Beta-carotenul poate fi util in reducerea simptomelor astmului, osteoartritei si artritei reumatoide. In plus, activitatea sa antioxidanta contribuie la prevenirea daunelor radicalilor liberi care pot determina ateroscleroza, cancerul de colon, diabetul zaharat si alte complicatii, cum ar fi leziuni ale nervilor si boli de inima.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *