CE: Acordul cu Beijingul privind importul de panouri solare va intra in vigoare din 6 august

Spania suprataxeaza energia regenerabila dupa ce a subventionat-o
CE: Acordul cu Beijingul privind importul de panouri solare va intra in vigoare din 6 august
CE: Acordul cu Beijingul privind importul de panouri solare va intra in vigoare din 6 august

Comisia Europeana a aprobat vineri acordul ambiabil convenit cu Beijingul privind importurile de panouri solare fabricate in China, permitand intrarea in vigoare a acestuia incepand de marti, 6 august, transmite AFP.

Decizia a fost luata cu sprijinul ‘aproape unanim’ al statelor membre, a precizat executivul european, intr-un comunicat. Aceasta decizie va lua forma a doua acte legale ce vor fi publicate sambata in Jurnalul Oficial al UE si care vor intra in vigoare martea viitoare.

Acordul la care a ajuns comisarul european pentru comert Karel De Gucht cu autoritatile chineze prevede ca taxele provizorii, impuse de UE la inceputul lunii iunie producatorilor chinezi de panouri solare, vor fi eliminate incepand de marti, 6 august. In schimb, 70% dintre exportatorii chinezi se angajeaza sa respecte un pret minim de vanzare pentru panouri.

Cifrele acordului sunt confidentiale dar, scrie AFP, potrivit unei surse bine informate, pretul minim ar urma sa fie fixat la 56 de centi per watt produs de fiecare panou solar, iar plafonul de 7 GW (1 GW = 1 miliard de watt) va fi de asemenea aplicat producatorilor chinezi.

O treime dintre producatorii chinezi nu au acceptat acest acord si ar urma sa plateasca, in consecinta, incepand de marti, taxe antidumping de 47,6% si sa intre in concurenta cu producatorii europene, dar si japonezi, sud-coreeni si malaiezieni.

Statele membre ale UE urmeaza sa se pronunte la sfarsitul anului asupra masurilor luate pentru apararea acestei industrii europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *