CA LA NOI. In timp ce in Romania algele zac nestrinse de pe plaje, in Occident, acestea sint folosite ca ingrasaminte sau pentru producerea biocombustibililor
IDEI – Cum au folosit alte tari plantele moarte de la malul marii
Algele. Le vedem in fiecare an la mare, indiferent de statiune. Zac nestrinse de pe plaje. Ne provoaca sila din cauza mirosului. In vreme ce la noi autoritatile, nepasatoare, le lasa pe plaje, in Occident s-au gasit solutii practice si ingenioase pentru alge.
Desi e luna concediilor, multe dintre statiunile de pe litoralul romanesc al Marii Negre nu se ridica la standardele corespunzatoare. Pe linga problemele inerente, tipice pentru Romania, exista ceva care ne deranjeaza foarte tare pe plaja: algele. Zac zile in sir, nestrinse, sufocind turistii cu mirosul lor. In multe cazuri, atunci cind sint strinse, algele ajung direct la groapa de gunoi. Autoritatile romane stiu prea putine despre felul in care aceste organisme sint folosite in tari din vestul Europei si din Statele Unite. Acolo, algele se folosesc intens la fertilizarea solului gradinilor, fermelor (Seaweed Garden Fertilizer). Agricultorii britanici il considera unul dintre cele mai bune ingrasaminte. In magazinele de specialitate din Romania, astfel de ingrasaminte nu prea exista, iar preocuparea este numai la nivel de seminarii si conferinte.
BIOCOMBUSTIBILI. Daca societatea este mai dezvoltata, algele sint folosite pentru obtinerea biocombustibililor. Un carburant produs din plante, care sa fie chimic identic cu titeiul, dar care sa nu contribuie, atunci cind este ars, la incalzirea globala si care, spre deosebire de alti biocombustibili, nu are nevoie de teren agricol pentru a fi produs, parea prea mult pentru a fi adevarat. Cu toate acestea, americanii, britancii, francezii, canadienii si australienii au anuntat ca au descoperit si creat o astfel de substanta. Este vorba despre un biocombustibil produs din alge marine, denumit „verde crud”, datorita culorii. Cel mai nou tip, Sapphire Energy, ecologic, este produs de o firma din San Diego, Statele Unite. Biocombustibilul poate fi folosit drept carburant pentru masini si avioane. In timpul arderii, acest carburant elibereaza in atmosfera dioxidul de carbon absorbit de plante in timpul vietii, ceea ce face ca intregul proces sa fie neutru din punctul de vedere al carbonului. Investitorii sint deja interesati de aceasta inventie: Sapphire a inregistrat in ultimele saptamini o crestere de capital de 50 de milioane de dolari, cea mai mare infuzie venind din partea companiei britanice Wellcome Trust. Cercetatorii americani sint inca sceptici la produs si au anuntat ca au nevoie de mai mult timp pentru teste.
TINTE. Uniunea Europeana si-a fixat drept tinta pentru anul 2020 ca 10% din combustibilii folositi pe teritoriul sau sa fie bio. Tinta a stirnit vii controverse atit la nivelul guvernelor, cit si la nivelul organizatiilor de mediu care au aratat ca producerea biocombustibililor dauneaza foarte grav plantei, in loc sa contribuie la salvarea ei. Practic, paduri, mlastini si lacuri sint distruse pentru a face loc lanurilor de culturi, ceea ce contribuie la incalzirea globala, in loc sa ii atenueze efectele.
Sursa: Jurnalul National