Compania americana Chevron nu a depus nicio documentatie la Agentia de Protectie a Mediului pentru a solicita eliberarea acordului de mediu

Compania americana Chevron nu a depus nicio documentatie la Agentia de Protectie a Mediului pentru a solicita eliberarea acordului de mediu

Compania americana Chevron nu a depus nicio documentatie la Agentia de Protectie a Mediului pentru a solicita eliberarea acordului de mediu pentru inceperea lucrarilor de explorare sau exploatare a gazelor de sist in judetul Vaslui, a declarat, joi, directorul APM Vaslui, Remus Mitrea.

Conducerea APM Vaslui sustine ca eliberarea acordului de mediu pentru compania petroliera americana se va face doar dupa ce se va analiza impactul asupra mediului prin metoda care va fi folosita pentru exploatarea gazelor de sist, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Pana in prezent, compania Chevron sau vreo alta firma nu a depus nicio documentatie la APM pentru a solicita eliberarea acordului de mediu pentru demararea unor lucrari de explorare sau exploatare a gazelor de sist in judetul Vaslui. Insa, daca va exista vreo cerere in acest sens, se va face un studiu de impact asupra mediului in sensul ca se va merge in teren si se vor urmari consecintele metodelor folosite pentru extractie. Asta nu inainte de a ne prezenta tehnologia cu care se doreste exploatarea gazelor de sist pentru a vedea care poate fi impactul asupra florei si faunei din zona”, a declarat, joi, directorul APM Vaslui, Remus Mitrea.

Chevron detine un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Barlad.

In urma cu o saptamana, peste 5.000 de persoane au participat la un miting de protest organizat in centrul municipiului Barlad, manifestantii solicitand blocarea unui proiect care prevede extragerea gazelor de sist in judetul Vaslui printr-o metoda pe care ei o considera periculoasa.

In 15 martie, presedintele PDL Vaslui, deputatul Dan Marian, anunta ca a initiat organizarea unui referendum in municipiul Barlad si in 30 de comune vasluiene, pe tema proiectului privind exploatarea gazelor de sist de catre o companie petroliera americana printr-o metoda controversata, cea a fracturarii hidraulice.

Directorul pentru Romania al companiei Chevron, Thomas Holst, anunta, la sfarsitul anului trecut, la Bucuresti, ca gigantul petrolier american va incepe in 2012 forajul in Romania, in cautarea de gaze neconventionale.

Presedintele Agentiei Nationale pntru Resurse Minerale, Alexandru Patruti, spunea si el la acea data ca rezervele sigure de gaze naturale ale Romaniei, estimate sa acopere consumul pentru inca 15 ani, ar putea fi completate cu depozite de gaze neconventionale.

Chevron a avut insa probleme cu operatiunile din Bulgaria. La jumatatea lunii ianuarie, guvernul bulgar a anuntat ca a anulat licenta Chevron de explorare a zacamintelor gazelor de sist si ca pregateste o lege pentru interzicerea totala a acestui tip de foraje, din cauza temerilor legate de impactul asupra mediului.

Executivul de la Sofia a decis ca Chevron poate efectua prospectiuni pentru petrol si gaze in nord-estul Bulgariei, dar numai prin folosirea unor tehnici conventionale de forare, si nu a fracturarii hidraulice, care consta in injectarea de apa amestecata cu nisip si chimicale la mare presiune in formatiunile de sist si care, potrivit ecologistilor, distruge panza freatica.

Guvernul a aprobat acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare incheiate intre ANRM si Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele Vama Veche, Adamclisi si Costinesti, avizul fiind emis dupa intalnirea premierului Ungureanu cu grupul american.

Executivul a decis totodata ca aceste trei acorduri sa intre in vigoare miercuri, 28 martie.

Anexa care contine principalele prevederi ale celor trei acorduri incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si Chevron a fost clasificata.

Joi, ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a declarat ca nu va da niciun acord de mediu pentru vreo companie petroliera care va dori sa exploateze gazele de sist decat daca va fi in totalitate convins ca nu dauneaza mediului, adaugand ca deocamdata nu are aceasta convingere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *