Germania a inceput cu stangul planul de a renunta treptat la energia nucleara in favoarea altor forme de energie mai ecologice, dupa ce a demarat lucrarile la o centrala pe baza de carbuni, unul dintre cei mai poluanti combustibili fosili din lume, scrie Bloomberg.
Centrala pe baza de carbuni care va fi construita langa orasul Koln are o capacitate de 2.200 megawati si va putea asigura energie electrica pentru 3,4 milioane de gospodarii. Unitatea este construita de catre grupul energetic RWE.
Consumul de carbune a crescut cu 4,9% de cand cancelarul german Angela Merkel a anuntat ca va dezactiva reactoarele nucleare in urmatorii ani, dupa dezastrul din 2011 de la Fukushima, Japonia.
Principalii producatori de energie electrica din Germania, RWE si EON AG, evita gazele naturale ca alternativa de productie a electricitatii din cauza costurilor ridicate.
Energia eoliana si solara, aflate in centrul planurilor Germaniei de a reduce productia nucleara si a emisiilor de gaze cu efect de sera, nu pot asigura electricitate stabila.
„Agenda Angelei Merkel incurajeaza inlocuirea energiei nucleare cu cea pe baza de combustibili fosili, cel mai poluant carburant, responsabil pentru o mare parte din cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera din lume, din 1990 pana azi. Construirea unor noi centrale nucleare inseamna ca acestea vor functiona cel putin 30 de ani”, a declarat Dieter Helm, un profesor de politica energetica de la Universitatea Oxford.
Consumul global de carbune a crescut anul trecut cu 5,4% fata de 2010, ajungand sa acopere 30% din energia totala produsa, cel mai ridicat nivel din 1969, potrivit datelor grupului petrolier British Petroleum.
Guvernul Germaniei vrea sa construiasca in urmatorii zece ani centrale pe carbuni si pe gaze naturale cu o capacitate de 10.000 de megawati si sa dezvolte productia de energie eoliana si solara.