Persoanele care consuma rosii, acestea fiind bogate in licopen, un puternic antioxidant, prezinta mai putine riscuri de a suferi un accident vascular cerebral, potrivit rezultatelor unui studiu finlandez.
Studiul, publicat in Neurology, revista a American Academy of Neurology, arata ca persoanele care au in sange un nivel ridicat de licopen prezinta cu 55% mai putine riscuri de a suferi un accident vascular cerebral.
La studiu au participat 1.031 de barbati, cu varste cuprinse intre 46 si 65 de ani.
Nivelul de licopen din sange a fost masurat la inceputul studiului, iar participantii au fost monitorizati, in medie, timp de 12 ani, timp in care 67 dintre ei au suferit un accident vascular cerebral, relateaza agentia Mediafax.
Din cei 258 de barbati cu nivelul cel mai scazut de licopen in sange, 25 au suferit un atac cerebral, fata de 11 din randul celor 259 de barbati cu nivelul cel mai ridicat de licopen in sange.
Cercetatorii nu au luat in considerare accidentele vasculare cerebrale provocate de un cheag sangvin si nici cele provocate de o hemoragie.
De altfel, participantii care prezentau in sange cel mai inalt nivel de licopen aveau cu 59% mai putine riscuri de a suferi un atac cerebral din cauza unui cheag decat cei cu cel mai mic nivel de licopen in sange.
„Studiul vine sa sublinieze virtutile unui regim alimentar bogat in fructe si legume care poate diminua riscul de accident cerebral”, subliniaza Jouni Karppi de la Universitatea din Finlanda, din Kuopio, principalul autor al studiului.
Cercetatorii au analizat si nivelurile de alti antioxidanti prezenti in sange – alfacaroten, betacaroten, alfatocoferol (o forma de vitamina E) si vitamina A (retinol) -, insa nu au gasit nicio asociere intre nivelul acestora si diminuarea riscurilor de accident cerebral.