Cum iti poti construi o casa verde

0
504

Acoperis din gazon cu arbusti, podele din bambus, panouri solare, izolatie termica, vopsele bio si geamuri cu protectie solara sunt materialele unei case eco.
casa verde
Un proiect al unei case cu o suprafata de 48 de metri patrati, cat mai ecologica, a fost creat de Romania Green Building Council (RGBC – in traducere, Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi), o organizatie neguvernamentala care urmareste standardele eco in constructii.

Proiectul casei ar putea costa 1.200 de euro, organizarea de santier – 500 de euro, iar turnarea fundatiei si a placii din beton, alti 1.500 de euro. O structura formata din coloane din beton si pereti din caramida cu grosimea de 24 cm si inaltimea de 2,5 metri, cu manopera de rigoare, ar fi alti 3.500 de euro.

Potrivit consultantului RGBC, Florin Dobrescu, izolatia fundatiei s-ar putea face cu placi din polistiren expandat, iar cea a peretilor, cu placi celulozice (2.000 de euro), unde ambele materiale au rolul de a proteja zidurile de degradare si de a pastra temperatura din interior.

„Daca proprietarul doreste sa-si monteze podea din bambus, ar putea cheltui inca 1.200 de euro, la un pret de 30 de euro/mp, iar pentru finisaje interioare, alti 700 de euro”, spune Florin Dobrescu. Potrivit ofertelor de pe Internet, polistirenul expandat costa 200 de lei/mp, placa de celuloza – 250 lei/mc, iar parchetul din bambus este 14 euro/mp.

Placa de sus, izolata si ea din aceleasi motive, costa 1.500 de euro. Un acoperis „verde” poate avea un strat de pamant in care proprietarul poate sa planteze gazon, flori, arbusti sau orice vegetatie din zona in care este construita casa, investitie care poate ajunge la 1.000 de euro. Specialistii spun ca aceste acoperisuri pastreaza un aer racoros si elemente de biodiversitate (plante, insecte si chiar pasari care isi fac cuib). „Pentru a avea apa calda in permanenta pentru o casa de 48 de metri patrati sunt necesare doua panouri solare care ajung cam la 3.000 de euro”, ne-a explicat consultantul Consiliului Roman pentru Cladiri Verzi. Proprietarul ar mai putea alege oferta online a unei firme care vinde un panou solar de 200 de litri cu 1.700-2.000 de euro.

Geamurile pot fi „inverzite” daca au protectie solara (sticla din exterior) si mentin atat aerul cald, cat si pe cel rece din incapere. Pentru un imobil de 48 mp sunt necesari 10 mp de geam, care pot fi cumparati cu 1.500 de euro. Alta oferta este: 70 de euro metrul patrat.
Usile, instalatiile sanitare, cat si cele electrice ajung la 3.200 de euro. Proprietarul trebuie sa-si monteze un sistem de ventilatie prin conversie, cu doua ventilatoare, unul pentru a scoate aerul din casa, iar celalalt pentru a introduce aer, care s-ar duce la 1.500 de euro. In total, dupa calculele celor de la RGCP, o casa cu asemenea caracteristici ar costa in jur de 24.000 de euro. Alte variante pentru izolarea in exterior a peretilor sunt lana, fibrele din celuloza, canepa sau bumbacul, care ar putea urca pretul cu 3-4.000 de euro.
Sursa: Cotidianul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.