Cum ne poate imbolnavi mucegaiul din casa

0
647
Cum ne poate îmbolnăvi mucegaiul din casă
Cum ne poate imbolnavi mucegaiul din casa
Cum ne poate imbolnavi mucegaiul din casa

Ai dureri de cap, pielea iritata sau esti toropit de oboseala dimineata cand te trezesti? Aceste simptome pot avea o cauza care se afla chiar in incaperea in care dormi: mucegaiul.

Reactii alergice

Problemele de sanatate cauzate cel mai frecvent de expunerea la mucegaiuri sunt alergiile, manifestate prin simptome precum mancarimi ale pielii, stranut, inrosirea si lacrimarea ochilor si secretii nazale.

In urma unei expuneri indelungate, mai pot aparea tusea si o respiratie greoaie. Aceste senzatii apar fie in urma inhalarii sporilor, fie dupa ce ai atins o suprafata contaminata.

Pneumonie

In anul 2004, Institutul de Medicina (IOM) din Statele Unite ale Americii a aratat, in urma unui studiu, ca mucegaiul poate inrautati simtomele astmului.

Cercetatorii au evidentiat, de asemenea, ca mucegaiurile pot favoriza si aparitia pneumoniei, in urma unei expuneri prelungite.

Mai mult, in urma unei cercetari a oamenilor de stiinta americani de la Universitatea Brown s-a descoperit ca micotoxinele continute de unele specii de mucegai pot provoca dificultati de concentrare, obooseala, cat si dureri de cap.

Depresie

Un studiu la care au luat parte aproape 6. 000 de persoane din 8 orase ale Europei a aratat ca exista o legatura intre depresie si mucegaiuri. Mai exact, unele micotoxine continute de acestea pot influenta in mod negativ partea cerierului corelata cu emotiile.

Oamenii de stiinta i-au intrebat pe participanti despre prezenta sau absenta simptomelor de depresie, precum apatia, oboseala, lipsa poftei de mancare, insomnia. In baza raspunsurilor, cercetatorii au ajuns la concluzia ca oamenii care aveau semne ale depresiei locuiau in incaperi cu mucegai.

Cine este mai vulnerabil

Cei care sufera de alergii, de astm, varstnicii, sugarii si copiii sunt mai expusi la problemele de sanatate cauzate de mucegaiuri.

Si cei care au un sistem imunitar slabit ori urmeaza un tratament impotriva cancerului trebuie sa se fereasa de incaperile umede si cu mucegai, caci sunt, de asemenea, mai vulnerabile decat persoanele sanatoase.

INFO: Mucegaiul negru, Stachybotrys, este unul dintre cele mai daunatoare mucegaiuri pentru sanatate, producand micotoxine care pot cauza iritatii ale pielii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.