Statele membre cu cele mai bune performante recicleaza in proportie de pana la 70% si nu ingroapa aproape nimic, in vreme ce altele continua sa depoziteze in gropi de gunoi peste trei sferturi din propriile deseuri. Cum au reusit statele cu cele mai bune performante sa transforme deseurile dintr-o problema intr-o resursa? Un nou raport publicat marti de Comisia Europeana ofera o explicatie: prin combinarea unor instrumente economice.
O combinatie de taxe si interdictii legate de depozitarea si incinerarea deseurilor, scheme de responsabilizare a producatorilor si sisteme de plata in functie de deseurile generate (pay-as-you-throw) s-a dovedit a fi instrumentul cel mai eficace pentru indreptarea fluxurilor de deseuri in directii mai sustenabile.
Aceste instrumente economice vor trebui introduse in mai mare masura in toate statele membre, pentru ca UE sa isi indeplineasca obiectivele stabilite in Foaia de parcurs catre o Europa eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor– reducerea la zero a depozitarii deseurilor la gropile de gunoi, maximizarea reciclarii si reutilizarii si limitarea recuperarii de energie la deseurile nereciclabile.
„Deseurile sunt prea valoroase ca sa fie pur si simplu aruncate, iar daca sunt gestionate corect, valoarea respectiva poate fi restituita economiei. In prezent, sase state membre imbina o depozitare a deseurilor la gropile de gunoi care este aproape de zero cu rate ridicate de reciclare. Nu numai ca exploateaza valoarea deseurilor, dar au creat sectoare industriale prospere si multe locuri de munca in acelasi timp. Acest raport arata modul in care au reusit: cu ajutorul unei game de instrumente economice, au facut ca prevenirea, reutilizarea si reciclarea sa devina mai atractive din punct de vedere economic. Acum, impreuna cu statele membre si autoritatile locale, avem responsabilitatea comuna de a ne asigura ca aceste instrumente sunt utilizate in mod eficace si se raspandesc in intreaga UE. Acesta este unul dintre obiectivele principale ale Foii de parcurs catre o Europa eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor”, a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik.
Experienta din statele membre arata ca o combinare a instrumentelor urmatoare este cea mai buna modalitate de imbunatatire a gestionarii deseurilor:
- taxele si/sau interdictiile legate de depozitarea si incinerarea deseurilor – rezultatele studiului sunt inechivoce: ratele de depozitare si incinerare a deseurilor au scazut in tarile in care interdictiile sau taxele au dus la cresterea costurilor de depozitare si incinerare.
- Sistemele de plata in functie de deseurile generate (pay-as-you-throw) s-au dovedit foarte eficiente in ceea ce priveste prevenirea generarii de deseuri si au incurajat cetatenii sa participe la colectarea separata a deseurilor.
- Schemele de responsabilizare a producatorilor au permis mai multor state membre sa colecteze si sa redistribuie fondurile necesare pentru imbunatatirea colectarii separate si a reciclarii. Raportul cost-eficacitate si transparenta difera insa foarte mult intre statele membre si intre fluxurile de deseuri, si deci aceste scheme trebuie planificate si monitorizate cu atentie.
Diferente considerabile intre statele membre
Exista diferente semnificative intre statele membre in ceea ce priveste gestionarea deseurilor. Potrivit unui raport publicat de Eurostat la 27 martie (a se vedea STAT/12/48), cele mai avansate sase state membre – Belgia, Danemarca, Germania, Austria, Suedia si Tarile de Jos – depoziteaza in gropi de gunoi mai putin de 3 % din propriile deseuri municipale. La cealalta extrema, 9 state membre continua sa depoziteze in gropi de gunoi peste 75 % din propriile deseuri municipale. Statisticile recente publicate de Eurostat arata ca se realizeaza in permanenta progrese in unele dintre noile state membre, in care ratele de reciclare cresc foarte repede. De asemenea, in mai multe state membre au scazut cantitatile de deseuri municipale generate, probabil ca urmare a incetinirii cresterii economice.
Instrumente economice necesare pentru indeplinirea obiectivelor UE
Pentru ca UE sa isi atinga tintele stabilite in legislatia privind deseurile si tintele referitoare la eficienta energetica, va fi necesara utilizarea acestor instrumente in toate statele membre. Din acest motiv, in cadrul unei revizuiri a tintelor UE referitoare la deseuri ce va avea loc in 2014, va fi evaluata posibilitatea ca utilizarea acestor instrumente sa dobandeasca, in unele cazuri, un caracter juridic obligatoriu. De asemenea, Comisia include buna gestionare a deseurilor printre conditiile pentru primirea anumitor fonduri europene (a se vedea IP/11/1159 si MEMO/11/663).
Deseurile sunt o afacere buna
Intre timp, Comisia incurajeaza statele membre sa aplice cu eficacitate sporita legislatia existenta referitoare la deseuri. Sectoarele industriale din UE care se ocupa cu gestionarea deseurilor si cu reciclarea au avut in 2008 o cifra de afaceri de 145 de miliarde EUR, reprezentand aproximativ 2 milioane de locuri de munca. Punerea integrala in aplicare a politicii UE in domeniul deseurilor ar putea crea inca 400 000 de locuri de munca in UE si o cifra de afaceri anuala suplimentara de 42 de miliarde EUR (a se vedea IP/12/18). O mai buna gestionare a deseurilor ar contribui la atingerea mai multor obiective si tinte ale Strategiei Europa 2020 pentru o crestere inteligenta, durabila si favorabila incluziunii.