Cele 27 de state membre ale UE nu s-au pus inca de acord asupra unui punct de vedere comun privind masurile cele mai potrivite pentru combaterea incalzirii climatice, divergentele vizand taxa carbon, reducerea emisiilor de CO2 cu mai mult de 30% pana in 2020 si finantarile acordate, anunta Le Monde.
Astfel, in ce priveste instituirea unui taxe pe dioxidul de carbon la frontiere, masura propusa de Franta, exista numeroase puncte de vedere contrare, inclusiv din partea Comisiei Europene, care a transmis ca examinarea unui mecanism destinat sa includa productiile importate in Europa in sistemul de tranzactionare a cotelor de emisie nu ar fi judicioasa in acest moment, in care cele 27 de state membre ale UE incearca sa discute un acord pentru summitul de la Copenhaga.
In ce priveste aplicarea unei micsorari cu 30% a emisiilor pana in 2020, in cazul acordului de la Copenhaga, statele membre ale UE au fost de acord cu o asemenea perspectiva, daca si alte state dezvoltate precum SUA iau angajamente similare. Italia se arata din ce in ce mai reticenta, iar statele membre noi ale UE ar prefera ca tinta pentru acest obiectiv sa fie 2030.
Tarile UE au opinii divergente si despre finantarea pentru tarile in curs de dezvoltare in cadrul luptei impotriva incalzirii climatice. CE a propus finantari intre 2 si 15 miliarde de euro pe an incepand din 2020, din cele 100 miliarde euro estimate ca vor fi necesare in acest interval.
Contributia europeana va fi proportionala cu gradul de dezvoltare si nivelul emisiilor din fiecare tara membra. Romania si Polonia, care polueaza mai mult decat vecinii lor, refuza o asemenea formula care ar impovara prea mult finantele publice, subliniaza Le Monde.
Europenii se mandresc ca sunt primii in lupta impotriva incalzirii globale, dupa adoptarea in mandatul presedintiei franceze a pachetului climat-energie. Pentru a stimula Statele Unite si China sa faca unele concesii, europenii au fost primii care s-au angajat sa scada cu 20% emisiile de gaze cu efect de sera pana in 2020, prin aplicarea unui mecanism de tranzactionare a drepturilor de poluare, dezvoltarea de energii regenerabile si economisirea de energie.
CE a mai sugerat si o reducere cu 10% pana in 2020 a emisiilor mondiale la transportul aerian si cu 20% a celor la transportul maritim.
Sursa: Realitatea TV