Viata agitata si ritmul alert nu ne permit mereu sa respectam ore fixe de masa si niciun regim alimentar sanatos. 75% dintre bolile moderne sunt o consecinta a alimentatiei nesanatoase si a unui stil de viata dezordonat. REALITATEA.NET va ofera cateva sfaturi practice pentru un stil de viata sanatos.
Catina este un adevarat miracol natural. Vitamina C este componenta de baza a acestui fruct (2.500mg/100g). „Catina sporeste rezistenta organismului la infectii stimuland imunitatea, are un efect antianemic, tonifiant, vitaminizant, este un tonic vascular, imbunatateste functia de detoxifiere a ficatului, este un regenerator al pigmentilor retinieni si previne aparitia aterosclerozei. Ca uz extern, se foloseste in tratamentul local al eczemelor, arsuri chimice si termice (este recunoscut pentru activitatea de protectie impotriva radiatiilor solare), vindecarea plagilor datorita efectului cicatrizant si bactericid”, a declarat pentru REALITATEA.NET, medicul nutritionist, Oana Braga.
Macesele sunt bogate in vitamina C (2.000mg/100g). Insa, consumate incorect, aceasta vitamina se degradeaza si isi pierde foarte usor efectul benefic asupra organismului. „Cele mai bune variante de preparare a acestor fructe medicinale, asa incat sa fie conservate la maximum toate substantele active din componenta lor sunt: pulberea de macese, ceaiul de macese, sirop, decoct, infuzia de macese, macerate cu miere”, a spus Oana Braga.
„Consumul de macese creste imunitatea, scade tensiunea arteriale, scade aparitia pietrelor la rinichi si creste pofta de mancare. Au un efect antiinflamator si antioxidant. Sunt benefice ca adjuvant in tratamentul cistitelor, nefritelor, alergiilor. Preparate sub forma de pulbere, macesele sunt eficiente in tratarea osteoartritei, artritei reumatoide si a durerilor lombare”, a mai precizat medicul nutritionist.
Kiwi. Acest fruct este bogat in vitamina C (90 mg/100g), potasiu si betacaroten. „Efectul antioxidant al vitaminei C protejeaza organismul de radicalii liberi, asigurand preventia mai multor boli, de la cele cardiovasculare la cele neoplazice (cancer) sau obezitate. De asemenea, un consum regulat de kiwi previne astmul, tusea mai ales la copii, cancerul de colon, datorita continutului crescut in fibre, previne mutatiile la nivelul ADN-ului celular”, potrivit Oanei Braga.
Grapefruitul si portocala. Citricele sunt considerate de majoritatea persoanelor cea mai importanta sursa de vitamina C. „Insa exista o multime de alte fructe si legume cu un continut chiar de zece ori mai mare de vitamina C decat citricele. Probabil sunt cele mai accesibile fructe bogate in vitamina C si de aceea sunt si asa laudate. Astfel, daca nu avem posibilitatea sa procuram catina, macese sau alte fructe mai bogate in aceasta vitamina, este foarte bine daca vom consuma citrice pe durata iernii”, a mai spus specialistul nutritionist. Continutul in vitamina C: grapefruitul 45 mg/100g, portocalele 50 mg/100g.
„Efectele benefice asupra sistemului imunitar recomanda consumul sucului de citrice sau fructul intreg chiar inainte de declansarea virozelor respiratorii. Astfel, durata bolii si intensitatea simptomatologiei vor fi mai reduse. Alte efecte benefice ale grapefruitului sunt: adjuvant al degestiei gastrice, amelioreaza insomnia, reduce fatigabilitatea, poate fi consumat si de diabetici datorita continutului redus de hidrati de carbon, reduce productia hepatica de colesterol. Studiile au demonstrat efecte protectoare pentru cancerul de san, stomac si pancreas”, a declarat Oana Braga.
Rodiile nu au un continut foarte bogat in vitamina C, din contra, acesta este chiar mai mic decat al citricelor, dar suficient pentru a asigura cel putin jumatate din necesarul zilnic al acestei vitamine pentru un adult. „Consumul regulat al acestor fructe asigura o rezistenta sporita a organismului la infectii. Sucul de rodii cu continut crescut in polifenoli reduce riscul de accidente cardiovasculare. Consumul de rodii scade tensiunea arteriala, are un efect antiinflamator si scade riscul aparitiei aterosclerozei. Rodiile sunt folosite si in industria cosmetica, in creme, uleiuri, ajutand la depigmentarea petelor solare”, a conchis medicul nutritionist Oana Braga.
Sursa: Realitatea TV