Mierea are o pondere de doar 3% din produs, in schimb zaharul si uleiul vegetal hidrogenat sunt materia prima pentru biscuitii cu miere Tess.
Biscuitii cu miere Tess au mai mult zahar decat miere, ceea ce face ca produsul sa fie dezechilibrat din punct de vedere nutritional. Totusi, nu este clar daca zaharul invertit este folosit in proportie de 75% (ceea ce ar fi ilogic, pentru ca legea cere ca ingredientele sa fie inscrise in ordinea descrescatoare a cantitatii utilizate) sau daca gradul de inversie are 75 de procente. Oricum, cantitatea de glucide este foarte mare, ceea ce face ca pancreasul endocrin sa fie stresat si obligat sa secrete o cantitate mare de insulina intr-un timp scurt, avertizeaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Mai mult, biscuitii cu miere Tess contin si o cantitate insemnata de ulei vegetal hidrogenat, care afecteaza buna functionare a ficatului, dar si a sistemului cardiovascular. In aceste conditii, mierea utilizata in proportie de doar 3% nu mai are nici o valoare, iar organismul consumatorilor nu se mai poate bucura de efectele sale benefice. Amestecul de grasimi hidrogenate si zaharuri inalt rafinate face ca produsul analizat sa aiba si o valoare energetica mare, 341,3 kcal.
In urma analizei etichetei, specialistul conchide ca biscuitii nu sunt recomandati copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, suferinzilor de maladii cardiovasculare, hepatice, renale, persoanelor care sufera de osteoporoza. Din cauza continutului de gluten, produsul analizat este interzis suferinzilor de celiachie. Persoanele care sufera de diabet vor cere sfatul medicului curant si vor tine cont de cantitatea de glucide. Cei cu alergie la soia vor testa produsul in prealabil inainte de a-l consuma pentru a vedea care este reactia organismului. Suferinzii de maladii renale si hipertensivii vor tine cont de aportul de sodiu, tinand cont ca nu este recomandata depasirea unei cantitati de 6 g de sare/zilnic pentru o persoana adulta.
Ingrediente
Faina de grau, zahar, zahar invertit 75%, ulei vegetal hidrogenat, zer praf, agent de afanare (bicarbonat de amoniu E503, bicarbonat de sodiu E500), sare, pesmet, emulgator (lecitina de soia E322), arome (miere de albine 3%). Valori nutritive 100 g: proteine 13,36 g, grasimi 4,64 g, carbohidrati 59.36 g, energie 341,3 kcal/1444,43 Kj.
Sursa: Jurnalul National