E223, foarte alergen

Majoritatea biscuitilor de pe piata contin E223, metabisulfit de sodiu.Nu cumparati aceste produse, mai ales daca vreti sa va hraniti copii cu ele, pentru ca riscati sa le produceti disfunctii ale organismului.
biscuiti cu aditivi
Metabisulfitul de sodiu (E223) este un aditiv alimentar folosit ca antioxidant, conservant, dezinfectant si agent de albire. De cele mai multe ori este folosit pentru bauturi alcoolice, bere, biscuiti, produse de panificatie, sucuri de fructe, fructe si legume uscate, produse din cartofi, otet, produse din peste si ceapa conservata. De asemenea, poate fi folosit pentru a fixa culoarea in ciocolata cu lapte, in cazul in care s-au utilizat coloranti.

Industria alimentara din Marea Britanie a luat in considerare inlocuirea metabisulfitului de sodiu din produsele din peste pentru ca este o substanta foarte coroziva si, desi distrugea bacteriile care afectau produsele alimentare, distrugea vasele in care se lucra. De asemenea, se punea in pericol si sanatatea lucratorilor, pentru ca ametabisulfitul de sodiu produce iritatii oculare si dermatologice grave.

Aceasta substanta chimica mai este utilizata si pentru a elimina cloramina din apa potabila, asa ca este posibil sa o ingeram fara sa stim, desi efectele ei sunt de cele mai multe ori nocive. De E223 se mai folosesc si cei care lucreaza in industria cinematografica, fotografica, farmaceutica (ca excipient) si cosmetica.

Foarte alergen

E223 este una din substantele considerate nocive pentru ca impiedica asimilarea vitaminei B1. Lipsa acesteia duce la dereglarea sistemului nervos central si periferic si la distrugerea metabolismului proteinelor si glucidelor, ducand la tulburari nervoase, scaderea capacitatii de munca, amorteli, tulburari gastrointestinale. Unele studii au aratat ca metabisulfitul de sodiu produce alergii, astm, iritatii gastrice si ale pielii. Cei mai afectati de efectele nocive ale metabisulfitului de sodiu sunt astmaticii si persoanele alergice. Directiva 2003/89/EC a Parlametului European cere ca produsele tratate cu metabisulfit de sodiu sa fie etichetate cu inscriptia “contine substante alergene”. Masura a fost luata in sprijinul consumatorilor, pentru ca denumirea aditivului nu este suficienta pentru a-i face constienti de efectele nocive pe care le are asupra sanatatii.

Aditivul alimentar E223 poate induce sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare si de aceea este contraindicat copiilor. Din aceasta cauza, parintii trebuie sa fie foarte atenti, pentru ca majoritatea biscuitilor care sunt la noi pe piata contin E223.


Periculos pentru astmatici

Un studiu realizat de o echipa de medici suedezi si italieni pe porci de Guineea a scos la iveala faptul ca alaturarea metabisulfitului de sodiu cu acidul citric (E330) produce bronhoconstrictie, mai ales pe fondul alergiei la sulfiti. Alte cercetari au scos la iveala faptul ca persoanele cu bronsita, conjunctivita, emfizem, afectiuni cardiovasculare si afectiuni renale trebuie sa evite consumul produselor care au ca ingrediente compusi cu sulf.

Din cauza acestor efecte adverse, JEFCA (forul mondial care reglementeaza utilizarea aditivilor alimentari) a stabilit o doza zilnica admisa pentru toate sursele de sulfiti consumate de 0-0,7 mg/kg corp.

Sursa: Jurnalul National

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente