Emisiile globale de dioxid de carbon au crescut cu 1,4% in 2012

Emisiile globale de dioxid de carbon au crescut cu 1,4% in 2012
Emisiile globale de dioxid de carbon au crescut cu 1,4% in 2012

Emisiile globale de dioxid de carbon au crescut cu 1,4% in 2012, pana la nivelul record de 31,6 miliarde de tone, scaderile inregistrate in SUA si Europa fiind contrabalansate de cresterea emisiilor de CO2 in China, a anuntat luni Agentia Internationala pentru Energie (IEA), citata de Reuters.

Potrivit IEA, emisiile de CO2 ale Chinei au inregistrat anul trecut o crestere de 3,8%, sau 300 milioane de tone, comparativ cu 2011. Cu toate acestea, cresterea inregistrata anul trecut este una dintre cele mai mici cresteri inregistrate in ultimul deceniu, pe masura ce China continua sa investeasca in energii regenerabile. De asemenea, emisiile de CO2 ale Japoniei au crescut cu 70 milioane de tone, sau 5,8%, ca urmare a utilizarii crescute de combustibili fosili dupa accidentul de la centrala nucleara de la Fukushima.

In schimb, emisiile de dioxid de carbon ale SUA au scazut cu 200 milioane de tone, sau 3,8%, ca urmare a tranzitiei de la carbune la gaze naturale pentru productia de energie electrica, in timp ce in Europa emisiile de CO2 au scazut cu 50 de milioane de tone, sau 1,4%, ca urmare a incetinirii economice, dar si a cresterii energiilor regenerabile.

‘Daca continuam pe traiectoria actuala, cresterea temperaturii nu va fi de doua grade ci de 5,3 grade, ceea ce va avea consecinte dezastruoase in termeni de evenimente climatice extreme, cresterea nivelului marilor si ar antrena costuri economice si sociale enorme’, a avertizat directoare generala a IEA, Maria van der Hoeven.

Oamenii de stiinta sustin ca cresterea temperaturii medii globale trebuie limitata la mai putin de doua grade Celsius pentru a evita evenimentele climatice extreme, insa acest lucru ar impune mentinerea emisiilor de CO2 la aproximativ 44 miliarde tone pana in 2020.

Potrivit economistului sef al IEA, Fatih Birol, nicio tara din Uniunea Europeana nu va putea produce cantitati substantiale de gaze de sist inainte de 2020, asa cum a facut SUA.

‘Dupa 2020, daca va avea loc o crestere a utilizarii gazelor de sist in tari din UE precum Marea Britanie, Polonia si Germania, iar gazul de sist va inlocui carbunele cum s-a intamplat in SUA, va exista o reducere mai mare a emisiilor’, a spus Birol.

Raportul IEA precizeaza ca tarile in curs de dezvoltare sunt responsabile in prezent pentru 60% din emisiile globale de CO2 fata de 45% in 2000.

IEA a cerut guvernelor sa adopte un plan in patru puncte care sa asigure atingerea tintelor de reducere a emisiilor de CO2 fara a afecta cresterea economica. Cele patru puncte sunt: imbunatatirea eficientei energetice in cladiri, industrie si transport, limitarea construirii si utilizarii centralelor energetice ineficiente, injumatatirea emisiilor de metan si eliminarea treptata a subventiilor pentru combustibili fosili.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente