Fermierii se indreapta spre agricultura ecologica

0
395
Fermierii se indreapta spre agricultura ecologica
Fermierii se indreapta spre agricultura ecologica

Tot mai multi cumparatori se orienteaza catre produsele bio, chiar daca pretul lor este net superior celor obisnuite. Si, in baza acestui trend, fermierii se indreapta catre agricultura ecologica, mai ales ca primesc si subventii de la stat sau europene.

„Avem peste 70 de cereri pentru acest tip de agricultura. Majoritatea sunt in perioada de conversie si putini sunt in perioada de certificare”, a declarat Ioan Stefan, directorul executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Hunedoara. Procedura este deosebit de complexa si, pentru certificare fermierii trebuie sa astepte doi – trei ani. Practic, cei care vor sa dezvolte o ferma ecologica se inscriu la DADR Hunedoara. Dar nu inainte de a face un contract cu o firma de monitorizare, agreata de Ministerul Agriculturii, care sa certifice activitatea bio a acestei ferme agricole sau de animale. Ideea de ferma ecologica este o afacere care a prins din ce in ce mai mult, mai ales ca infiintarea unei astfel de ferme beneficiaza de fonduri europene nerambursabile, dar si munca este pe masura. In primul rand, terenul agricol trebuie, in mod obligatoriu, curatat de insecticide si doar dupa vreo 3 ani este considerat ecologic si se poate trece la cultivarea propriu-zisa a legumelor sau fructelor ecologice. In plus, solul trebuie fertilizat doar cu ingrasamant organic sau cu ingrasaminte minerale. In cazul fermelor ecologice in care sunt crescute pasari, de exemplu, fermierul le poate hrani cu granule, iar 60% din hrana trebuie sa reprezinte porumb si orz ecologic. Fermierul nu are insa voie sa le administreze antibiotice si medicamente chimice de sinteza si toate tratamentele vor fi efectuate pe baza produselor homeopatice.
Oricum, asa cum spuneam, pentru ca munca este mult mai dificila si mai costisitoare si sunt o serie de conditii stricte ce trebuie indeplinite, si pe perioada de monitorizare agricultorii primesc subventii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.