Zona inghetata de la Polul Nord se topeste vazand cu ochii, iar zapezile vesnice dispar.
Masuratorile facute de specialistii de la Centrul American pentru Studiul Ghetii si Zapezii au scos la iveala un adevar intuit de multa vreme de activistii de mediu: anul acesta, zapada din zona arctica este cu 30% mai putina decat de obicei. Oamenii de stiinta estimeaza ca, de-acum incolo, recordul de topire se va modifica in fiecare an, urmand ca pana in anul 2040 sa nu mai existe gheata la Polul Nord pe timpul verii.
Chiar in acest an, avand in vedere prognoza „fierbinte” pentru luna septembrie, exista sanse ca minimul sa se modifice si recordul de topire din 2005 sa fie schimbat. Centrul american a reamintit ca vechiul record s-a inregistrat in septembrie 2005, cand in Marea Arctica au ramas numai 5,32 de kilometri patrati de gheata. Acum, la pol mai sunt cam 5,78 kilometri patrati de gheata si topirea ei se accentueaza de la zi la zi.
„Daca facem o comparatie cu luna august a anului 2005, sigur anul acesta batem recordul. Nu vad cum s-ar putea schimba aceasta evolutie”, a declarat pentru BBC Mark Serreze, unul dintre oamenii de stiinta americani plecati in misiune la Polul Nord. Modelul general al evolutiei zapezilor vesnice din zona arctica este urmatorul: in fiecare vara se topeste putin mai multa, in timp ce iarna se reface tot mai putina.
Gheata are rolul ei
Suprafata mare de gheata era foarte importanta in „economia” procesului de incalzire globala, pentru ca ea asigura reflectarea unei cantitati importante de caldura inapoi, spre spatiul cosmic. In lipsa stratului reflectorizant, caldura va fi absorbita integral de ocean care, fiind albastru inchis, absoarbe caldura in proportie de 90,8%.
In acest fel, incalzirea globala va fi mult accelerata doar prin simpla disparitie a zapezilor vesnice. Acest mecanism de feedback va avea un impact major asupra climei si asupra ecosistemelor din zonele salbatice, care sunt complet lipsite de aparare in cazul in care temperatura medie anuala va creste cu patru grade Celsius. (Sabina Tudor)
Citeste articolul Gheata arctica a ramas mai putina ca oricand integral in Adevarul