Hartia la albastru, plasticul si metalul la galben si sticla la verde

Hartia la albastru, plasticul si metalul la galben si sticla la verde

Craiova a intrat de mai bine de doua luni in randul oraselor care au implementat sistemul de colectare selectiva a deseurilor de ambalaje. In aceasta perioada, containerele galbene, albastre si verzi au impanzit centrul. In marile intersectii, in vecinatatea institutiilor si a magazinelor, acestea sunt menite sa atraga privirile trecatorilor si sa-i familiarizeze cu noul mod de diferentiere a deseurilor de ambalaje. In cartiere, deocamdata, punctele de colectare sunt mai rare, fiind amplasate in zonele cele mai frecventate, cat mai la vedere. Privita cu interes, initiativa a atras de partea sa multi craioveni care s-au conformat instructiunilor. Cu toate ca sunt de acord cu sistemul ecologic de colectare a deseurilor de ambalaje, o parte din ei spun ca s-au lasat pagubasi pentru ca le e peste mana sa duca sacii de hartie, plastic sau metal la pubelele aflate la cateva blocuri distanta. Ar fi fost mult mai simplu daca acestea ar fi fost puse aproape de tomberoanele in care se arunca gunoiul menajer, mai spun ei. Pana sa raspunda doleantei, initiatorii proiectului asteapta ca oamenii sa se familiarizeze cu bunul obicei „Hartia la albastru, plasticul si metalul la galben si sticla la verde”, care inca mai creeaza confuzie.

La sfarsitul lunii septembrie a.c., Primaria Craiova, SC Salubritate SRL si ECO-ROM Ambalaje au lansat sistemul de colectare selectiva a deseurilor de ambalaje in Banie. Pana in acest moment au fost amenajate peste 50 de puncte de colectare a deseurilor tot orasul, majoritatea in zona centrala, iar actiunea continua, tinta proiectului-pilot fiind aceea de amenajare a 62 de astfel de obiective in Craiova.

Partea buna a lucrurilor e ca oamenii au inteles ce au de facut, iar asta o constata angajatii Salubritatii, care de la o saptamana la alta ridica cantitati din ce in ce mai insemnate de deseuri de ambalaje de la punctele de colectare. “Este inca devreme sa ne pronuntam in ceea ce priveste rezultatul acestei campanii, dar, de la o saptamana la alta, atunci cand se ridica aceste containere, se vede diferenta. Cantitatile de deseuri cresc, semn ca oamenii au incepu sa inteleaga care este ideea acestei campanii”, afirma Sorin Ciobanu, directorul SC Salubritate SRL Craiova.

Directorul SC Salubritate SRL Craiova, Sorin Ciobanu: “Va trece ceva timp pana cand containerele pentru colectare selectiva vor aparea si intre blocuri, acolo unde in mod normal sunt tomberoanele, pentru ca e nevoie ca populatia sa fie educata ca sa se faca acest pas. Altfel, riscam sa le gasim pline de gunoi nediferentiat”.
De-ar fi mai aproape…

“Este o initiativa foarte buna, de care avea nevoie orasul nostru. Poate nu o sa mai fie atata mizerie, iar lumea o sa invete ca trebuie sa puna gunoiul acolo unde ii este locul – la container. Ce-i drept, era bine sa fie puse si in spatele blocurilor, acolo unde sunt tomberoanele la care aruncam de obicei gunoiul, pentru ca nu-i convine nimanui sa vina cu sacul de deseuri pana in strada”, spune Constantin Petitioiu, in varsta de 68 de ani. Locuieste in cartierul Rovine si are ceva de mers pana la cel mai apropiat punct de colectare selectiva. Asta nu il impiedica sa ia sacul cu hartie atunci cand are drum in zona. De aceeasi parere este si Ionel Ciobanu, care locuieste in zona Piata Garii. “Initiativa este una laudabila, mai ales ca asa se procedeaza in strainatate, unde toata lumea arunca gunoiul pe categorii, nu la un loc, intr-un singur tomberon. Probabil ca asa vor fi salvate sute de hectare de padure care se taiau pentru producerea hartiei. Cei care intelegem cel mai bine aceasta problema suntem noi, pensionarii. Unii dintre noi sunt insa batrani, bolnavi, nu pot sa mearga pana in centru, unde s-au amplasat cele mai multe containere”, spune acesta.

“E nevoie ca populatia sa fie educata pana se va trece la acest pas”

Colectarea selectiva a deseurilor de ambalaje este o lectie pe care craiovenii o invata pas cu pas, asa ca pana sa aiba containerele colorate in spatele blocului mai au de asteptat. Desi regula de baza e „Hartia la albastru, plasticul si metalul la galben si sticla la verde”, unii dintre ei mai incurca pubelele, aruncand pet-urile la sticla si invers. “Containerele speciale pentru colectarea de sticla nu au fost inca amplasate peste tot. Mai inainte de toate trebuie sa invete oamenii unde sa arunce hartia, pet-urile si gunoiul menajer pentru ca inca mai gresesc. S-a incercat asezarea punctelor de colectare in zona centrelor comerciale tocmai pentru ca sunt intens circulate si aici se si strange mai mult – asta a fost de fapt strategia campaniei si asa se fac lucrurile si in alte tari. Va trece ceva timp pana cand containerele vor aparea si intre blocuri, acolo unde in mod normal sunt tomberoanele pentru ca e nevoie ca populatia sa fie educata pana se va trece la acest pas, astfel riscam sa le gasim pline de gunoi nediferentiat”, precizeaza Sorin Ciobanu.

Populatia este un actor extrem de important in atingerea tintelor impuse de Uniunea Europeana Romaniei, intrucat 60% din ambalajele puse pe piata se regasesc la populatie si doar 40% in circuitul industrial.
UE, cu ochii pe noi

Colectarea selectiva are o contributie importanta la indeplinirea tintelor de reciclare impuse de Uniunea Europeana pentru toate cele patru tipuri de material. Romania are la dispozitie aproximativ un miliard de euro, fonduri europene, pe care sa-i acceseze pentru investitii in infrastructura de colectare selectiva. In acest moment, recordul negativ atins de tara noastra este ca 99% din toate deseurile municipale merg la groapa, fata de media europeana de 38%. Pana in 2013 Romania trebuie sa recicleze 60% deseuri de ambalaje, iar pana in 2020, trebuie sa ajunga la o tinta de reciclare de 50% pe toate fluxurile de deseuri – din totalitatea deseurilor municipale. In cazul in care nu se conformeaza, statul roman risca amenzi de 200.000 de euro pe zi pentru fiecare tip de material, incepand cu 2013.

HG 247/2011 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 621/2005 privind gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje prevede amenzi usturatoare si pentru cetatenii si operatorii economici din zonele cu puncte de colectare selectiva. Daca arunca deseurile la gramada risca amenzi intre 600 de lei si 1.000 de lei, respectiv de 10.000 lei pana la 20.000 lei. Alaturi de obligatiile legislative, este important ca romanii sa arunce selectiv in containerele colorate din ratiuni de mediu.

Stiati ca majoritatea ambalajelor, dupa consum, sunt reciclabile? Cutiile de medicamente, cutia de iaurt, dozele de suc, pet-urile, cutia de servetele sau conservele etc. Fie ca pot fi transformate intr-un alt produs (de la tricouri, pixuri la spite de bicicleta sau in hartie de ziar) sau pot fi incinerate, cu recuperarea de energie electrica.

ALINA DRĂGHICI si LAVINIA ILINA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *