Grupul interguvernamental al expertilor ONU in schimbarile climatice (IPCC), care reuneste experti din lumea intreaga, a publicat vineri, la Bruxelles, un nou raport referitor la impactul incalzirii globale asupra oamenilor si Pamantului.
Concluzia specialistilor este ca fenomenul incalzirii globale va produce pagube mai mari si in ritm mult mai rapid decat se estimase, de la cresterea foametei din Africa si Asia si pana la cresterea nivelului oceanelor.
Inundatii, seceta, valuri de canicula, viituri, disparitia unor specii ale faunei si florei sunt doar cateva dintre consecintele supraincalzirii atmosferei, potrivit unei copii a documentului aparute in presa.
Asupra Europei impactul modificarilor climatice va fi inegal, tarile mediteraneene vor fi afectate de seceta si canicula, Alpii isi vor pierde o treime din statiunile de schi, tarile nordice vor beneficia de ierni mai blinde, recolte mai bogate, dar vor fi amenintate de inundatii la tarm, potentialul hidroenergetic va scadea in sud si va creste in nord, biodiversitatea speciilor va avea de suferit.
Arctica va pierde o parte din gheturile vesnice, Antarctica va avea o situatie deocamdata incerta, America Latina isi va vedea diminuate cu 50% suprafetele agricole, America de Nord va fi lovita de valuri de canicula si tornade iar asupra Asiei se vor napusti mai toate necazurile: seceta si inundatii, penuria de apa dulce, eroziunea litoralurilor.
Raportul care vrea sa atraga atentia autoritatilor responsabile din fiecare tara asupra consecintelor fenomenului are 1.400 de pagini si a fost toata saptamana negociat de expertii in domeniu, reuniti la Bruxelles.
Cu doar cateva ore inainte ca textul sa fie facut public negocierile au trenat din cauza ostilitatii delegatiei americane asupra cuantificarii pagubelor pe care le va produce incalzirea globala. In schimb, europenii vor sa transmita, prin raport, un puternic semnal de alarma in acest sens, scrie AFP.Lista relelor pe care le va aduce cu sine incalzirea atmosferei ramine deschisa. Unele pasaje critice ale raportului au fost eliminate, reprezentantii celor 130 de tari participante la elaborarea raportului au cedat presiunilor exercitate de China si Statele Unite in special.
Energia nucleara – alternativa pentru protectia mediului?
In vederea reducerilor emanatiilor de bioxid de carbon in atmosfera, se propune o mai intensa exploatare a energiei nucleare. Ecologistii protesteaza oferind ca alternativa exploatarea mult mai intensa a energiei solare si eoliene, industria carbunelui, inca puternic subventionata in unele tari europene, pledeaza in favoarea traditionalelor centrale cu carbuni, dar cu tehnologie modernizata. Se propun taxe suplimentare pe carburanti in transporturile navale, sursele de energie – petrolul si gazele naturale risca sa se transforme in instrumente politce.
In ajunul prezentarii celei de-a doua parti a raportului, s-au facut auzite si alte opinii, venite din partea unor oameni de stiinta: in istoria sa, pamintul a mai cunoscut faze indelungate sau scurte de racire sau incalzire, mici si mari glaciatiuni. Toate acestea se petreceau deja inainte ca homo sapiens sa-si fi facut aparitia pe pamint. Parerile ramin impartite.
Sursa: Cuget Liber