Consumul de carne procesata sporeste riscul mortii premature

Carnea, o otrava?

Conform unor statistici recente, peste un milion de romani prefera regimul lacto-vegetarian, renuntand complet la consumul de carne. Pe de alta parte, la nivel mondial, in anul 2005, existau nu mai putin de un miliard si jumatate de vegetarieni sau de lacto-vegetarieni, multi dintre ei provenind din tari unde consumul carnii era, pana nu demult,…

Citește mai departe

Pesticidele maresc riscul de aparitie a bolilor

Daca un pacient diagnosticat cu ulcer mananca legume si fructe care contin aceste substante toxice, crizele gastrice se vor accentua, avertizeaza cercetatorii Expunerea la anumite tipuri de pes-ticide, identificate cel mai adesea in continutul produselor agricole, mareste riscul de boli ale tiroidei, cel putin in cazul femeilor. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de un…

Citește mai departe

Ministerul Mediului a lansat o campanie privind poluarea cu nutrienti

Prezenta in cantitati peste limitele admise, a nitritilor in apa de baut, conduce la blocarea oxigenului din sange, ceea ce afecteaza capacitatea respiratorie. Ministerul Mediului si Padurilor a lansat campania nationala de informare despre proiectul „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, care are ca tinta alinierea Romaniei la cerintele directivei europene privind nitratii, potrivit unui…

Citește mai departe

Otrava de izvor

Apa de izvor este un pericol pentru sanatatea oamenilor, este concluzia la care a ajuns Directia de Sanatate Publica Dolj, dupa ce a analizat apa din cele 14 fantani publice din Craiova. Directia de Sanatate Publica (DSP) Dolj trage un semnal de alarma privind calitatea apei din fantanile publice. Potrivit ultimelor analize efectuate de laboratorul…

Citește mai departe

Pastrama cu sapte aditivi

Pastrama de pui Caroli este un produs care contine multi aditivi alimentari, unii dintre ei cu efecte adverse asupra sanatatii. Conservantul nitrit de sodiu, E250, este aditivul folosit in cea mai mare cantitate. Din cauza potentialului cancerigen ridicat, este intezis in produsele destinate copiilor si nu este recomandat femeilor insarcinate si care alapteaza, batranilor si…

Citește mai departe

Legumele, la control

Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor va incepe, la nivel national, o serie de controale oficiale in domeniul produselor alimentare de origine nonanimala, cu accent pe sectorul legumelor si fructelor. Astfel, structurile de specialitate din judete vor verifica prezenta reziduurilor de pesticide, a nitritilor si nitratilor din legume si fructe, precum si incadrarea nivelului…

Citește mai departe

Poluare „cu cantec” in Alba

Un incident aparent minor, provocat de un producator de produse clorosodice din Alba, a dus la moartea unui numar semnificativ de pesti din apele raului Mures. La sfarsitul saptamanii trecute, societatea UPSOM Ocna Mures a fost amendata de autoritatile de mediu pentru poluare accidentala cu tulbureala de steril. Dupa ce au aplicat sanctiunea de 40.000…

Citește mai departe

Cum scapam de nitriti?

S-au intampalt numeroase nenorociri datorita nitritilor din apa pe care ,cetatenii Romaniei din zonele de ses, o consuma ca apa potabila.Se cunosc si cauzele prezentei acestora in panza freatica a zonelor joase. Sunt fostele zone cooperativizate in care agricultura s-a facut in mod intensiv si s-au folosit foarte multe ingraseminte chimice pe de o parte,…

Citește mai departe

Poluare in Braila

APA: Toate fantanile din judetul Braila contin nitriti peste limita maxima admisa, fenomen produs din cauza poluarii panzei freatice cu dejectii umane si animale. Ultimele analize facute in judetul Braila de o echipa de cercetatori de la Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Pedologie – Agrochimie si Protectia Mediului in Agricultura din Bucuresti arata ca…

Citește mai departe

Pateu de porc din apa si slanina

„Pate de masa porc Balea” are ca principal ingredient slanina, si nu ficatul de porc, asa cum si-ar inchipui consumatorul. Pe langa aceasta grasime extrem de periculoasa, mai contine sorici si aditivi alimentari, care se incadreaza in categoria celor periculosi. Pentru ca amestecul de apa cu slanina sa aiba totusi un aspect comestibil, producatorul a…

Citește mai departe

Campionul care pacaleste consumatorul

Pe eticheta „salamului picant C+C” scrie ca este „campionul calitatii”. Acest lucru ar fi fost posibil daca nu ar fi avut in compozitie atat de multi aditivi alimentari si o cantitate foarte mare de grasimi animale. Slanina, care este al doilea ingredient ca pondere, este foarte periculoasa pentru sistemul cardiovascular si pentru buna functionare a…

Citește mai departe

Pate de porc cu faina, zahar si carmin

Pateul de porc Maks este un produs dezechilibrat nutritional, cu exces de grasimi animale saturate, dar si zaharuri cu index glicemic foarte ridicat. Pe langa ficatul de porc, producatorul foloseste si carne si slanina. Din aceasta cauza, pateul are o valoare energetica ridicata, avertizeaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Supraponderalii si…

Citește mai departe

Ministerul Mediului vrea sa controleze poluarea apei si solului cu 54 milioane euro

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) a lansat, marti, proiectul privind controlul integrat al poluarii cu nutrienti la nivel national, investitia ce depaseste 54 milioane euro fiind facuta cu bani imprumutati de la Banca Mondiala, a declarat secretarul de stat in MMDD Lucia Ana Varga. Finantarea programului are la baza un imprumut de 50 milioane…

Citește mai departe

Si Moldova este poluata!

Analizele efectuate in cateva orase din estul tarii arata ca noxele din aer, apa si sol nu lipsesc nici din aceasta zona. Probele de aer, apa si sol din Galati, Focsani, Adjud, Bacau si Piatra Neamt dovedesc ca apele din Moldova sunt prea putin filtrate, solul nu e prea curat, iar aerul e respirabil doar cu ingaduinta.

Citește mai departe