Romanii fac studii pentru ca tara noastra sa fie beneficiara unuia dintre cele 12 proiecte demonstrative ale UE pentru captarea si stocarea dioxidului de carbon.
Comunitatea stiintifica mondiala a convenit ca activitatile industriale si umane au un impact negativ din perspectiva evolutiei emisiilor de gaze cu efect de sera (GES). In ultimii 250 de ani a crescut semnificativ cantitatea de combustibili fosili utilizati pentru producerea energiei electrice si termice necesare pentru alimentarea consumatorilor urbani si industriali, ceea ce a generat cresterea emisiilor de GES.
Dioxidul de carbon este principalul gaz cu efect de sera care contribuie la accentuarea fenomenului de incalzire globala si la schimbarile climatice. Oamenii de stiinta cauta solutii pentru reducerea concentratiei de CO2 din atmosfera care, in momentul de fata, este cu 38% mai mare decat in perioada preindustriala. Daca nivelul concentratiilor de GES din atmosfera va depasi 450 de parti per milion, nu vom mai putea opri consecintele pe care gazele cu efect de sera le vor avea asupra sistemului climatic la nivel global.
Solutie pentru stabilizarea climei
Una dintre solutiile tehnice care pot conduce la stabilizarea concentratiilor de emisii de GES in atmosfera o reprezinta tehnologia de captare, transport si stocare geologica a dioxidului de carbon (CCS). La nivel european, solutia este acum in faza de proiect demonstrativ.
Prin implementarea tehnologiei CCS, dioxidul de carbon emis de instalatiile industriale va fi captat inainte de a fi emis in atmosfera, transportat si injectat in pamant, in straturi geologice bine alese. Formatiunile geologice sunt capabile sa stocheze cantitati importante de CO2 pentru foarte mult timp.
Pasii pana la situl de stocare
Aproximativ 60% din emisiile de CO2 la nivel global provin de la centralele electrice, de la rafinarii, de la instalatiile de procesare a gazelor si de la instalatiile industriale. Gazele evacuate prin cosurile de fum contin, in proportie de aproximativ 15%, dioxid de carbon diluat. O solutie pentru captarea gazului cu efect de sera consta tocmai in se pararea acestuia de celelalte gaze, astfel incat sa se realizeze o concentratie de CO2 de aproximativ 90%.
Odata captat, dioxidul de carbon extras trebuie stocat in anumite formatiuni geologice. Dar pentru a putea fi stocat, dioxidul de carbon trebuie lichefiat pentru ca in stare lichida ocupa mult mai putin spatiu decat in stare gazoasa. Gazul poate fi stocat in zacamintele epuizate de petrol si de gaze sau in acvifere saline adanci, adica in straturile poroase si permeabile din adancime care contin apa sarata. Romania are posibilitatea de a stoca dioxidul de carbon in astfel de straturi geologice.
Dioxidul de carbon poate fi transportat pana la situl de stocare prin conducte sau pe cale maritima. Odata ajuns la situl de stocare, acesta este injectat sub presiune in rezervoarele alese. Dioxidul de carbon trebuie insa depozitat la o adancime cuprinsa intre 800 si 2.500 de metri pentru ca stocarea sa aiba loc in siguranta.
Cercetari peste tot in lume
Inca din 1990, in Europa, in Statele Unite, in Canada, in Australia si in Japonia s-au pus deja la punct multe programe de cercetare care vizeaza dezvoltarea acestui segment. In Europa, tinta a fost deja stabilita prin realizarea a 12 proiecte demonstrative care ar trebui sa fie gata in 2015, pentru a putea deveni comerciale din 2020.
In ceea ce priveste legislatia, la nivelul Uniunii Europene a fost aprobata in cadrul pachetului Energie-Schimbari Climatice, Directiva CCS, care reglementeaza obtinerea autorizatiei de exploatare a sitului de stocare, competentele si responsabilitatile factorilor implicati si conditiile de monitorizare in timpul functionarii si post inchidere. Aceasta directiva va fi implementata de catre statele membre UE in decursul anului 2011.
„Visam ca un proiect sa vina spre Romania”
In Romania, asociatia CO2Club incearca sa puna la punct documentatia in ceea ce priveste implementarea tehnologiei de captare si stocare a dioxidului de carbon. Doi dintre membrii asociatiei sunt Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marina (GeoEcoMar) si Institutul pentru Studii si Proiectari Energetice (ISPE).
Constantin Sava, sef de laborator la GeoEcoMar si membru in Government Group – ZEP, ne-a spus ca sapte dintre cele 12 proiecte demonstrative ale UE au fost deja „menite” unor tari precum Anglia, Franta, Germania, Olanda, Italia sau Polonia.
Romania ar putea fi beneficiara unui astfel de proiect daca reuseste sa puna pe masa Comisiei Europene documentatia necesara. „In momentul de fata, noi suntem in faza de studii. Am consultat toata documentatia geologica din tara, am incercat si anumite studii de caz. Ne aflam la nivel de estimari, de evaluari”, ne-a spus Constantin Sava. „Din cele cinci proiecte ramase, noi visam ca unul sa vina spre Romania”, a adaugat el.
Potential de stocare: 22 de gigatone
Potrivit estimarilor initiale, Romania ar putea stoca in formatiuni geologice 18 gigatone de dioxid de carbon in acviferele saline si patru gigatone in zacamintele epuizate de titei si de gaze. In tara noastra, implementarea tehnologiei CCS nu este fezabila pentru toate cele 229 de instalatii industriale incluse in schema europeana de comercializare a emisiilor de GES, ci doar pentru 64 dintre ele, care emit mai mult de 100.000 de tone de dioxid de carbon pe an. „Daca o unitate poluatoare nu emite peste 100.000 de tone de CO2 pe an, nu este rational sa faci o instalatie de captare”, ne-a explicat Constantin Sava.
Principalele riscuri care pot fi asociate cu aceasta tehnologie ar putea aparea la transportul si la stocarea gazului. De aceea, orice sit de stocare trebuie ales departe de zonele de risc seismic. Intrucat CO2 nu este nici explozibil, nici inflamabil, este de asteptat ca in cazul unei scurgeri, consecintele sa fie mai mici decat in cazul gazelor naturale. In conditiile unei defectiuni aparute la gaura de sonda, consecinta ar fi migrarea in sus a gazului.
Germania testeaza deja tehnologia CCS
Vattenfall a inaugurat, in toamna anului trecut, o centrala-pilot dotata cu tehnologie de captare si de stocare a dioxidului de carbon. Proiectul a costat 70 de milioane de euro. Centrala se afla pe platforma industriala Schwarze Pumpe din Germania. Datorita tehnologiei CCS, gazul cu efect de sera este captat, transportat si ingropat in pamant intr-un sit de stocare. Daca noua tehnologie va avea succes, reprezentantii Vattenfall, au spus ca toate centralele noi ale grupului vor fi echipate astfel.
Sursa: Adevarul