Inovatii eco la lansarea Saptamanii Energiei Durabile din Moldova. „Soarele si vantul sunt resursele viitorului“

Inovatii eco la lansarea Saptamanii Energiei Durabile din Moldova. „Soarele si vantul sunt resursele viitorului“
Inovatii eco la lansarea Saptamanii Energiei Durabile din Moldova. „Soarele si vantul sunt resursele viitorului“

„La iazul tatalui meu bat vanturi puternice, iar vagoneta pentru paznici e luminata de un felinar ce consuma cinci litri de motorina saptamanal. M-am gandit sa reduc cheltuielile si am construit o instalatie eoliana cu amplasare verticala a paletelor ce pune in functie un generator de 300 wati“. Asa incepe Catalin Betivu prezentarea propriei inventii, in timp ce roteste turbina eoliana ca s-o demonstreze vizitatorilor expozitiei.

Desi e doar in clasa a saptea, elevul din Chiscareni, raionul Sangerei, l-a ajutat pe tatal sau sa reduca cheltuielile pentru energie de circa 30-40 de ori. Pentru inventivitate, Catalin a ocupat anul trecut primul loc la etapa internationala a concursului SPARE (Programul scolar privind utilizarea resurselor si energiei), unde a concurat cu reprezentanti din 17 tari. Adolescentul a fost ajutat de profesorul Nicolae Spanu, care de cinci ani preda un curs optional de conservare a energiei in liceul din sat. „Avem rezultate foarte bune. Un alt elev de-al meu a proiectat o instalatie de biogaz, care furniza caldura unei ferme de prepelite. Deseurile de la pasari merg intr-un reactor, biogazul incalzeste si astfel avem un circuit natural cu resurse minime“, explica dascalul.

ACUMULATOARE, HRANĂ SI MASINI, TOATE DIN RAZE SOLARE

La expozitia din centrul Chisinaului, ce a deschis prima saptamana de energie durabila din tara noastra, elevi de gimnaziu si liceu au propus solutii variate de utilizare a energiei regenerabile: de la reincarcarea telefonului mobil pana la prepararea unui hot-dog.

„In uscatorul solar pot fi uscate fructe, legume si paine, iar cuptor e util pentru fierberea apei, a terciurilor, a cartofilor. Ambele concentreaza razele solare intr-un singur punct, temperatura creste pana la 75 de grade Celsius si asa obtinem un terci delicios de ovaz in doar zece minute sau hrisca in jumatate de ora“, povesteste Natalia Halaim, liderul proiectului norvegian SPARE si al Centrului Gutta-Club, care de 12 ani educa spiritul ecologic in mediul scolar.

Elevii usuca fructe si paine la soare

Fiecare inventie e proiectata cu resurse energetice si financiare minime, iar cele mai ieftine sunt si cele mai apreciate. „Uscatorul e fabricat din scanduri de lemn si folie de aluminiu si costa circa 20 de dolari, iar cuptorul e cu vreo cinci dolari mai scump“, adauga femeia, marturisind ca de sase ani testeaza inovatiile la taberele de vara pe care le organizeaza cu tinerii inventatori.

TRANSPORT CU PANOURI SOLARE, MADE IN COMRAT

Liceul Academiei de Stiinte a venit la expozitie cu o eco-table (din eng. – masa eco), a carei pedala porneste un releu ce produce energie care pune in functiune un bec, o morisca si cateva incarcatoare pentru telefon. Dar cea mai mare atractie e evenimentului au fost patru masinute aduse tocmai de la Comrat, care se alimenteaza din panourile solare ce le servesc drept acoperis.

„E dificil sa creezi o astfel de masinuta de unul singur, dar am asamblat elementele treptat, fiind ajutat de profesorul meu. E foarte interesant si util“, spune Vitalie Panaitov (18 ani). „E transportul viitorului, unic in tara. Cum toate resursele de pe pamant seaca treptat, soarele e speranta noastra“, se arata increzator coordonatorul sau Nicolai Constantinov, presedintele Asociatiei de energie a vantului din Moldova.

Copiii din parc au testat triciclul adus de la Comrat

ENERGIA ALTERNATIVĂ, PRIORITATE A STATULUI

Oficialii spun ca ideea de energie durabila se pliaza perfect pe prioritatile tarii. „Avem potential de utilizare a energiei verzi si trebuie sa ne gandim la viitor, s-o utilizam eficient. In plus, ea sporeste competivitatea statului si bunastarea cetatenilor. Obiectivul nostru final este sa avem o factura energetica cat mai mica“, a declarat ministrul Economiei, Valeriu Lazar.

„Ne-am dori ca in 2020, 20% din consumul de energie pe tara sa provina din resurse regenerabile, iar adoptarea legii pentru energie alternativa de catre Parlament ar fi un motiv excelent de a celebra acest eveniment“, a spus si seful Delegatiei UE in Moldova, Pirkka Tapiola.

Cum obtinem o casa eco

Pentru a economisi energie in propria casa, putem urma cateva sfaturi simple: sa schimbam becurile traditionale pe LED-uri, sa izolam ferestrele si peretii exteriori ai casei, sa spalam rufele la temperaturi joase, sa nu lasam aparatele electrocasnice in regim de asteptare sau sa reciclam deseurile de plastic ori metal. Totodata, frigiderul va consuma mai putin daca vom indeparta mai des gheata depusa, iar un robinet care picura poate irosi zilnic pana la 70 de litri de apa, de aceea aveti grija sa nu fie defectat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *