Intoarce foaia: recicleaza hartie!

duplexDana Georgescu – voluntar GREENPEACE

Your browser may not support display of this image.

Daca nu s-ar fi inventat hartia, probabil ca astazi am fi imprimat contracte pe frunze de papirus si am fi citit Kafka pe suluri din pergament. Cred ca hartia merita din plin ovatiile noastre si mai ales sa fie tratata cu mai multe menajamente.
Hartia se fabrica din celuloza, pricipala componenta a peretilor celulei vegetale si un delicios carbohidrat apreciat de ierbivore. Oamenii nu o pot digera insa fibrele vegetale cu care ne imbie nutritionistii, pentru reglarea tranzitului intestinal, nu sunt altceva decat celuloza. Cu cat fibrele de celuloza sunt mai lungi cu atat hartia este mai de calitate. Rasinoasele au fibre de trei ori mai lungi decat foioasele si furnizeaza o hartie mai rezistenta, care poate fi reciclata de mai multe ori. Totusi hartia nu se poate recicla la infinit, pentru ca la fiecare reprocesare fibrele se scurteaza, iar calitatea produsului final scade. Aceleasi fibre pot fi refolosite cam de cinci ori, iar pe masura ce „imbatranesc” sunt amestecate cu fibre virgine pentru un rezultat multumitor.

De ce sa reciclam hartia?
1. Mai putine despaduriri: In prezent 90% din hartie se face din lemn iar taierea abuziva a copacilor distruge ecosisteme si habitate salbatice, in special cand este vorba de padurile tropicale. 35% din copaci sunt doborati pentru hartie, iar reimpadurirea nu se practica in mod constant asa cum ar trebui.
2. Mai putina energie consumata: Reciclarea hartiei reduce consumul energetic cu cel putin 40% fata de fabricarea hartiei noi. La fiecare tona de hartie reciclata se economisesc 30000 de litri de apa, 3000 Kw/h si se evita poluarea aerului cu 95%.
3. Mai putine deseuri: Deseurile municipale contin 35% hartie care, odata ajunsa in gropile de gunoi, se descompune lent si emana metan, un gaz cu efect de sera de 20 de ori mai puternic decat CO2. Asa ca incinerarea pentru obtinerea de energie este

preferabila gropii de gunoi.
4. Mai putina dioxina: De obicei, hartia reciclata nu este albita sau daca este albita, se foloseste mai degraba oxigenul decat clorul, ceea ce inseamna mai putina dioxina eliberata in mediu.
Care este procesul de reciclare? La punctul de reciclare, hartia este triata pe categorii: carton, hartie de ziar, ambalaje, hartie de copiator. Apoi este inmuiata in apa pentru ca fibrele sa se desprinda unele de altele, dupa care sunt eliminate corpurile straine: agrafe, capse – adunate cu magneti, adezivi, lacuri, sfori. Urmeaza etapa facultativa de indepartare a cernelurilor si in cele din urma fibrele reciclate se proceseaza la fel ca fibrele virgine: se depun intr-un strat subtire care este presat, netezit, uscat si poftiti o rola noua de hartie.

Reciclarea nu este o solutie magica
Unele tipuri de hartie sunt mai greu de reciclat: hartia cerata, gumata, imbracata in plastic sau in folie de aluminiu nu se recicleaza pentru ca procesul este foarte costisitor. Hartia de ambalat cadouri este de o calitate atat de slaba incat nu se poate recicla. Cutiile de lapte sau de suc contin 75% hartie, 20% plastic si 5% aluminiu si sunt aproape imposibil de reciclat. De obicei sunt arse sau duse la groapa de gunoi. In urma procesului de reciclare raman produse reziduale – apa uzata, plastic, cerneluri si fibre prea scurte care ajung tot in groapa de gunoi sau sunt incinerate. Inainte sa reciclam, avem un pas mai important de facut: sa reducem consumul.
Asadar, scandalizati-va colegii imprimand fata-verso si initiati si pe altii in aceasta functie avansata a imprimantei, refolositi rateurile drept ciorne, uscati-va mainile cu timp si aer in loc de servetele. Si nu va coditi sa cumparati produse din hartie reciclata, ca sa incurajati industria reciclarii.
Reduceti, reutilizati si abia apoi reciclati!

Sursa: www.verdecrud.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *