O companie din Marea Britanie a reusit, in premiera mondiala, sa produca benzina din aer, folosind o tehnologie revolutionara ce promite sa rezolve criza energetica si sa ajute la reducerea incalzirii globale, prin eliminarea dioxidului de carbon din atmosfera. Potrivit cotidianul.ro, compania Air FuelSynthesis, din Stockton-on-Tees, a produs cinci litri de combustibil incepand cu luna august, cand a pus in functiune o mica rafinarie care produce benzina din dioxid de carbon si vapori de apa.
Compania spera ca in urmatorii doi ani sa construiasca o rafinarie mult mai mare, care sa produca o tona de combustibil pe zi. De asemenea, Air FuelSynthesis doreste sa produca combustibil destinat transportului aerian, pentru a permite companiilor din domeniu sa-si reduca „amprenta de carbon”.
„Am fost acolo si am vazut cu ochii mei procesul de productie. Inovatia lor este ca au reusit sa faca acest proces sa functioneze. Centrala lor pilot captureaza aer si extrage CO2 din el pe baza unor principii cunoscute. Centrala nu foloseste tehnologii noi, inovatia lor este faptul ca au reusit sa combine mai multe tehnologii pentru a demonstra ca acest proces functioneaza”, a explicat Fox, seful departamentului de energie si mediu din cadrul Institution of MechanicalEngineers din Londra.
„Am luat dioxidul de carbon din aer si hidrogenul din apa si am transformat aceste elemente in benzina”, a spus Peter Harrison, directorul general al companiei, care a dezvaluit reusita in cadrul unei conferinte gazduite de Institution of Mechanical Engineers.
„Credem ca pana la finalul lui 2014 vom putea produce acest combustibil la o scara comerciala. Planul nostru pentru urmatorii 15 ani este sa atingem un nivel de productie similar cu cel al rafinariilor de astazi. Cred ca avem potentialul de a transforma economia acestei tari prin faptul ca vom putea produce combustibilul necesar Marii Britanii aici, fara a mai fi nevoie sa apelam la importuri”, a mai spus Harrison.
In acest moment, benzina produsa prin tehnologia companiei britanice este costisitoare, astfel ca nu reprezinta inca o solutie pe scara larga.